Ana SayfaDış HaberPortekiz seçimleri: Sandıktan merkez sağ ve merkez sol eşitliği çıktı. Aşırı sağ...

Portekiz seçimleri: Sandıktan merkez sağ ve merkez sol eşitliği çıktı. Aşırı sağ parti Chega yüzde 18’i aştı

Portekiz'in merkez sağ Demokratik İttifakı'nın lideri Luís Montenegro, aşırı sağın yükselişiyle sonuçlanan ve çekişmeli geçen parlamento seçimlerinin ardından zaferini ilan etti. Montenegro, aşırı sağ ile ittifak kurmayacağını söyledi.

Pazar günü yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, geniş bir seçmen havuzu olan Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve iki küçük muhafazakar partiden oluşan merkez sağ ittifakı Demokratik İttifak yüzde 29,5 ve Sosyalist Parti (PS) yüzde 28,7 oy aldı.

Aşırı sağcı Chega Partisi ise yüzde 18 oyla üçüncü sırada yer aldı. 230 sandalyeli meclisin 79 sandalyesini kazanan ittifakın lideri Montenegro, bugünün erken saatlerinde, Chega’nın desteğini istemeyeceği veya popülistlerle herhangi bir anlaşma yapmayacağı yönündeki seçim vaadini yineledi. Ancak 46 sandalye kazanan Chega’yla anlaşma yapmadan hükümeti kurup kuramayacağı bilinmiyor.

Portekizce’de “Yeter!” anlamına gelen aşırı sağcı Chega Partisi 2019 yılında eski bir futbol yorumcusu olan Andre Ventura tarafından kurulmuştu. 2019’da girdiği ilk seçimlerde yüzde 1,3, 2022’deki seçimlerde ise yüzde 7,2 oy almıştı. Yaklaşık 50 yıl önce faşist diktatör Salazar’ın devrilmesiyle demokrasiye dönen Portekiz’in, Avrupa’da aşırı sağa karşı bağışıklığı olan bir ülke olduğu düşünülüyordu. Ama Chega’nın aldığı bu oy hem Avrupa’daki sağ popülizm trendini gösteriyor hem de haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için de aşırı sağcıların güçlenmesi anlamına geliyor.

- Advertisment -