Ana SayfaDış HaberPORTRE | Gazze’deki kurbanlar listesinde bir teorik fizik profesörü: Sufyan Tayeh

PORTRE | Gazze’deki kurbanlar listesinde bir teorik fizik profesörü: Sufyan Tayeh

İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü katliamlarda Gazze İslam Üniversitesi Rektörü Sufyan Tayeh de hayatını kaybetti. Tayeh, Gazze’nin önde gelen akademisyenleri arasında olmasının yanı sıra uluslararası başarılara ve ödüllere de sahipti. Yerel kaynaklar Tayeh’in ve tüm akademisyenlerin özellikle hedef alındığını söylüyor. Türkiye’deki üniversitelerin rektörleri de Tayeh’in öldürülmesinin ardından ortak bir kınama metni yayınladı.

2 Aralık’ta İsrail’in Cibaliye beldesine düzenlediği saldırılarda Gazze İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sufyan Tayeh ve bazı aile fertleri hayatlarını kaybetti. Yerel kaynaklar İsrail’in özellikle Tayeh’in evini hedef aldığını söylüyor.

Tayeh’in öldürülmesinin ardından Türkiye’deki üniversite rektörleri ortak bir kınama metni yayınladılar.

Sufyan Tayeh’in öldürülmesine dünyanın çeşitli üniversitelerinden akademisyenler de tepki gösterdi.

https://x.com/nblqbl/status/1730970214819344813?s=48&t=sx7wo980MMqV_jEY_2_vmA

Sufyan Tayeh, Rektörlüğünü yaptığı Gazze İslam Üniversitesi’nde Fizik Profesörüydü. Optik Dalga Kılavuzları, Optik Dalga Kılavuzu Algılama, Elipsometri, Boyaya Duyarlı Güneş Pilleri, OLED’ler, Elektromanyetik Dalgalar ve Solak Uygulamalar üzerine yoğunlaşmıştı. Doktorasını Mısır’daki Ain Shams Üniversitesi Kahire’den Teorik Fizik-Optoelektronik alanında yapmış; Gazze İslam Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi, Yardımcı Doçent, Fizik Bölüm Başkanı ve Kabul ve Kayıt Dekan Yardımcılığı yapmıştı. Geçtiğimiz Temmuz ayında ise rektör olarak atanmıştı.

https://www.instagram.com/p/CucdoeuN1_3/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

Tayeh, aynı zamanda Beşinci Uluslararası Bilim ve Kalkınma Konferansı, Üçüncü Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Enerji ve Çevre Koruma Konferansı, ICEEP III, Filistin Politeknik Üniversitesi gibi bilimsel komitelerin üyesiydi.

Yazar/ortak yazar olarak birçok dergide 120’den fazla araştırma makalesi yayınlanmıştı.

https://scholar.google.com/citations?user=U4MuxawAAAAJ&hl=en

2021’de dünya genelinde araştırmacılar arasında yüzde 2’lik dilime girmişti. Filistin’de, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Fiziksel, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Kürsüsü sahibi olarak atanmıştı ve “Genç Arap Bilim Adamları” Abdulhamid Şuman ödülünü kazanmıştı.

İsrail 11 Ekim’de Gazze İslam Üniversitesine de saldırmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri saldırıdan sonra yaptıkları basın açıklamasında “Hamas’ın Gazze’deki önemli bir operasyonel, siyasi ve askeri merkezi olan İslam Üniversitesi’ni vurduklarını, üniversitenin askeri istihbarat görevlileri yetiştirdiğini ve silah ürettiğini, Hamas için adeta bir eğitim kampı olarak kullanıldığını, Hamas’ın terörizme fon sağlamak amacıyla üniversite konferanslarını kullandığını ve üniversitenin Hamas’ın üst düzey liderleriyle yakın bağlarını sürdürdüğünü” öne sürmüştü.

Ekim’deki saldırı Gazze İslam Üniversitesi’ne yapılan ilk saldırı da değildi. 2014 yılındaki saldırılarda da üniversite çok büyük hasar almıştı.

https://www.instagram.com/reel/C0V_bMuvK7z/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

Filistinliler Tayeh’in hatta tüm akademisyenlerin ve bilim insanlarının İsrail tarafından özellikle hedef alındığını söylüyorlar.

University World News haberine göre Malezya İslami Bilimler Üniversitesi’nde doktora mezunu olan Dr. Mohamed Jamil Al-Zaanin, Malezya’daki El-Buhari Üniversitesi öğrencisi Süleyman Cihad Süleyman Ebu Anza da Gazze’de tatildeyken eşi ve çocuklarıyla öldürülmüştü.

BBC’ye göre ise henüz Ekim ayında iken bile Batı Şeria üniversitelerinde okuyan üç Filistinli öğrenci ve 11 uluslararası öğrencinin öldüğü bildirilmişti.

Gazze Şeridi’nde bulunan toplam sekiz üniversite de kapatıldığını duyurmuştu.

- Advertisment -