Ana SayfaDış HaberPutin’le görüşmek için Rusya’ya giden Kim’in treni meçhul bir yere ulaştı: Silaha...

Putin’le görüşmek için Rusya’ya giden Kim’in treni meçhul bir yere ulaştı: Silaha karşı gıda

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un treni Rusya'ya ulaştı. Trenin konumu, görüşmenin yer ve zamanı ise hala kamuoyuyla paylaşılmadı Pyongyang'ın Moskova'ya silah ve mühimmat desteği vermesi, Rusya'nın ise bunun karşılığında Kuzey Kore'ye gıda yardımı yapması gündemde. Batılı ülkeler, olası bir silah anlaşmasının Ukrayna Savaşı’nı etkileyebileceğinden endişe duyuyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, akşam yemeğinde bir araya geliyor. Görüşmenin sonucunda Rusya’nın Ukrayna’daki askeri girişimleri için bir mühimmat alımı anlaşması imzalanması bekleniyor. Yaptırımlar ve pandemi nedeniyle açlıkla boğuşan Kuzey Kore ise ek mühimmat karşılığında Rusya’dan sıcak para, enerji ve gıda temin edecek.

Putin ve Kim, ilk ve son kez 2019 yılında görüşmüştü. O dönemde BM’nin Pyongyang’a silahlanma programı uyguladığı yaptırımları destekleyen Putin, Kim’e Çin ve ABD ile görüşerek nükleersizleşme sürecinde girilen kördüğümü çözmeyi vadetmişti.

1991’den bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk Rus Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu’nun Temmuz ayında Pyongyang’a yaptığı ziyaretten sonra şekillenen mühimmat alımı, Ağustos sonunda bir Kuzey Koreli bir grup askeri yetkilinin Vladivostok’a gitmesiyle iyice somutlaşmıştı.

Seul’de bulunan Kuzey Kore Etüdleri Üniversitesi’nden Kim Dong-yup’a göre Kuzey Kore, Rusya’ya standart mermiler, top mermileri ve roketler tedarik edecek. Londra merkezli Royal United Services Institute düşünce kuruluşuna göre yılda 2.5 milyon top mermisi üretme kapasitesi olan Rusya, Ukrayna’da geçtiğimiz sene 12 milyon, bu yıl ise 7 milyon top mermisi kullandı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-161.png

Kore Savaşı’nın 1953’te sona ermesinden bu yana savaşa girmeyen Kuzey Kore’nin ise ciddi bir mühimmat birikimi bulunuyor. Kuzey Kore’nin askeri altyapısı Sovyetlerin silahlanma sistemi üzerine kurulduğu için iki ülkenin mühimmatları büyük ölçüde uyum gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu toplantıyı, savaşın başlamasının üstünden bir yıl geçmesine rağmen hedeflerini gerçekleştiremeyen Rusya’nın Ukrayna’daki varlığı açısından bir “stratejik başarısızlık” olarak değerlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklama göre ABD, Rusya’nın BM güvenlik konseyi kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore’yle anlaşma imzalaması halinde yeni yaptırımlar uygulamaktan çekinmeyecek.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi sıfatıyla veto yetkisi taşıyan Rusya’nın hükümet sözcüsü Dmitry Peskov ise bu açıklamaları “bizim için önemli olan Amerika’nın tehditleri değil, iki ülkenin çıkarlarıdır” diyerek cevapladı.

Son gelen haberlere göre Putin-Kim görüşmesi, Putin’in de panel konuşmacısı olarak katılacağı 8. Doğu Ekonomi Forumu’nun yapıldığı Vladivostok’da değil, “Rusya’nın uzak doğusunda” gerçekleşecek. Tren hattı gözlemcilerine göre Kim, Ussuriysk’den geçerek Habarovsk yönüne doğru ilerliyor. Görüşme yerinin kesin konumu henüz açıklanmış değil.

- Advertisment -