Ana SayfaDış HaberRefah’a saldırı başlıyor. İsrail ordusu: Filistinliler bölgeden ayrılsın

Refah’a saldırı başlıyor. İsrail ordusu: Filistinliler bölgeden ayrılsın

İsrail ordusu Refah’a düzenleyeceği kara saldırısı öncesi Gazze’nin kuzeyinden bölgeye sığınan sivillere Refah’ı terk etme çağrısı yaptı. Uluslararası insan hakları örgütleri çağrıyı "insanlık dışı" ve "kabusun başlangıcı" olarak tanımladı. UNRWA: "Saldırı 1,4 milyon insan için yıkıcı olacak."

İsrail ordusu, güney Gazze’de “aşırı güç” kullanmak üzere olduğu uyarısında bulunarak Filistinlileri doğu Refah’tan ayrılmaya çağırdı.

Refah’ta aralarında 8 çocuğun da bulunduğu 22 kişinin öldüğü yoğun  bombardımanın ardından açıklama yapan İsrail ordusu, Refah’a sığınan Gazzeli sivilleri bölgeden ayrılmaları konusunda ‘uyardı’.

Pazar günü erken saatlerde Hamas, Kerem Ebu Salim sınır kapısına roket atarak üç İsrail askerini öldürdü.

Kâbus senaryosunun başlangıcı

Norveç Mülteci Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü Samah Hadid, İsrail’in tahliye çağrısının “tamamen sorunlu, insanlık dışı ve güvensiz” olduğunu ifade etti.

“İnsanların tahliye edilmesinin emredildiği el-Mevasi’nin zaten yüz binlerce Filistinliyi barındırdığını ve daha fazla yerinden edilmiş insanı barındırmak için donatılmadığını” vurgulayan  Hadid,  “Gidilmesi söylenen el-Mevasi kampı yerinden edilmiş nüfusu desteklemek için yeterli insani yardım ve hizmete sahip değil” dedi.

Hadid, tahliye emrini “Refah halkı için kâbus senaryosunun başlangıcı” olarak nitelendirdi ve “aylar boyunca geleceğin ne olacağı konusunda dehşete düşmüş durumdalar” ifadelerini kullandı.

Refah’a yönelik bir saldırının yardım yanıtının çökmesine yol açacağını belirterek, insani yardım kuruluşlarının da “dehşete düştüğünü” söyledi.

Al Jazeera’ya konuşan Hadid, “Gerçekten de yardımın o bölge boyunca dağıtılması ve düzenlenmesi Refah merkezine bağlıdır” dedi.

UNRWA: Saldırı 1,4 Milyon insan için yıkıcı olacak

BM’nin Filistin Mülteci Örgütü UNRWA, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısının orada yaşayan 1,4 milyon insan için “yıkıcı” olacağı uyarısında bulunarak, bölgenin tahliye edilmeyeceğini vurguladı.

https://x.com/UNRWA/status/1787375629119168663

Örgüt, X kanalında yayınladığı gönderide “İsrail’in Refah’a saldırması daha fazla sivilin acı çekmesi ve ölmesi anlamına gelecektir” diye ekledi.

- Advertisment -