Ana SayfaDış HaberRus ajanı çiftin çocukları İspanyol değil Rus olduklarını Ankara’da öğrendi

Rus ajanı çiftin çocukları İspanyol değil Rus olduklarını Ankara’da öğrendi

Rusya-Batı esir takasında serbest kalan Rus ajanı Artem Dultsev ve Anna Dultseva çifti, ajan olarak yakalandıkları Slovenya’dan iki çocuklarıyla birlikte Ankara Esenboğa Havalimanı’na getirildi. Slovenya'da bilişimci işadamı Ludvig Gisch ve sanat galerisi sahibi Maria Rosa Mayer Munos kimliğinde yaşayan çiftin çocukları, İspanyol olduklarını zannediyordu ve Rusça bilmiyordu. İki küçük çocuk Rus olduklarını uçakları Esenboğa’dan Moskova’ya doğru hareket ettiğinde öğrendi. Havalimanında onları İspanyolca olarak selamlayan Putin’in kim olduğunu ise daha sonra annelerine sordular.

Artem Dultsev ve Anna Dultseva çifti, Batı ve Rusya arasında MİT arabuluculuğunda Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleşen mahkum takasında serbest bırakılan 24 tutuklu arasındaydı.

Çift, casusluktan hüküm giydikleri Slovenya’da Arjantinli bir çift gibi davranıyordu. İki çocukları da Perşembe günü onlarla birlikte Rusya’ya gitmek üzere önce Ankara’ya geldi. 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, kız ve erkek çocukların “Rus olduklarını ancak uçak Ankara’dan havalandığında öğrendiklerini” söyledi.

Peskov’a göre çocuklar Rusça bilmedikleri ve Putin’in kim olduğunu dahi bilmedikleri için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onları pistte İspanyolca karşıladı.

Peskov, “Çocuklar uçağın merdivenlerinden indiklerinde – Rusça bilmiyorlar – ve Putin onları İspanyolca selamladığında, ‘Buenas noches’ dedi. Ebeveynlerine kendilerini karşılayanın kim olduğunu sordular, Putin’in kim olduğunu bile bilmiyorlardı.”

Uçağın merdivenlerinden indikten sonra Dultseva gözyaşlarını tutamayarak piste serilen kırmızı halının üzerinde elinde çiçek demetleriyle duran Putin’e sarıldı. Putin Dultseva’yı yanağından ve omzundan öptü ve ona ve kızına çiçek buketleri verdi.

Putin kısa bir süre Dultsev’e ve ardından serbest bırakılan diğer Ruslara da sarıldıktan sonra grup birlikte kırmızı halı üzerinde yürüyerek uçaktan uzaklaştı.

Dultsev ve Dultseva çifti Çarşamba günü Ljubljana’da çıkarıldıkları mahkemede casusluk suçunu kabul ettiler ve cezaları yattıkları süreye sayılarak sınırdışı edildiler.

Dultsev, Slovenya’da Ludvig Gisch adında bir bilişimci işadamı kılığında yaşıyordu.  

Eşi Dultseva ise Maria Rosa Mayer Munos adlı bir sanat tüccarı ve galeri sahibi kimliğindeydi.

Perşembe günkü büyük takas, ABD, Rusya, Belarus ve Almanya arasında yıllarca süren karmaşık perde arkası görüşmelerin sonucunda Berlin’in Moskova’nın en önemli talebi olan hüküm giymiş Rus suikastçı Vadim Krasikov’un serbest bırakılmasını kabul etmesiyle sonuçlandı.

Aralarında Krasikov’un da bulunduğu toplam sekiz kişi, aralarında eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve diğer iki Amerikalının da bulunduğu Rusya’da gözaltında tutulan 16 kişinin serbest bırakılması karşılığında Rusya’ya iade edildi.

- Advertisment -