Ana SayfaDış HaberRus komedyenler Afrika Birliği Başkanı kılığında İtalya Başbakanı’nı telefonda işletti: “Ukrayna savaşı...

Rus komedyenler Afrika Birliği Başkanı kılığında İtalya Başbakanı’nı telefonda işletti: “Ukrayna savaşı yüzünden bütün taraflar yorgun”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kendilerini “Afrika Birliği Komisyonu başkanı” olarak tanıtan iki Rus komedyen tarafından telefonda işletildi. Telefon görüşmesinde Ukrayna Savaşı’nın çözüme ulaşması konusunda umutsuzluğunu ifade eden Meloni, “her iki taraf da çok yorgun” dedi. İtalyan Başbakan göçmen botlarının İtalya kıyılarına geçişini durdurmak için Avrupa’nın kendisini yalnız bırakmasından şikayet etti, Afrikalı liderlerden yardım istedi.

İtalya başbakanı Giorgia Meloni, telefonda kendisini Afrika Birliği Komisyonu başkanı olarak tanıtarak işleten iki Rus komedyene, Ukrayna’daki savaştan dolayı bütün tarafların “çok yorulduğunu” ve bu konuda “nasıl bir çıkış yolu bulacağına” dair bazı fikirleri olduğunu söyledi.

Başbakanlık ofisi, Meloni’nin 18 Eylül’de “kendisini Afrika Birliği Komisyonu başkanı olarak tanıtan” iki Rus komedyen tarafından telefonda “işletildiğini” doğruladı.

https://x.com/World_Movement_/status/1719749190580940899?s=20

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, arayanlar Vovan ve Lexus takma adlarıyla bilinen iki Rus komedyen olan Vladimir Kuznetsov ve Aleksey Stolyarov idi. Aralarından biri kendisini Meloni’ye “Afrikalı bir politikacı” olarak tanıttı.

Kayıtta Ukrayna savaşıyla ilgili olarak “herkeste çok fazla yorgunluk var” dediği duyulan Meloni, “herkesin bir çıkış yoluna ihtiyacımız olduğunu anlayacağı an yaklaşıyor” ifadesini kullandı.

“Ukrayna’nın karşı saldırısı beklendiği gibi gitmiyor… Operasyonlar çatışmanın gidişatını değiştirmedi ve herkes, bir çözüm bulamazsak (çatışmanın) uzun yıllar sürebileceğinin farkında. Ukraynalılar yapmaları gerekeni yapıyor, biz de onlara yardım etmeye çalışıyoruz.”

Meloni, Afrika Birliği lideri sandığı Rus komedyenlere Nijer’deki durumun Fransa’nın aleyhine olup olmadığını da soruyor. “Aleyhine” cevabını alınca, o zaman göçmenler konusunda onlarla da işbirliği yapılabilir cevabını veriyor.

Sorunun “uluslararası hukuku bozmadan her iki taraf için de kabul edilebilir bir çıkış yolu bulmak” olduğunu söyleyen Meloni, “bu durumu nasıl yöneteceğime dair bazı fikirlerim var, ancak bunları masaya koymak için doğru anı bekliyorum” diyor.

Başbakanlık ofisi, Meloni’nin 19-21 Eylül tarihleri arasında New York’taki BM Genel Kurulu kulislerinde Afrikalı liderlerle “ilişkileri güçlendirmek” için çalıştığı “yoğun” bir dönemde arandığını belirtti.

Meloni, telefon görüşmesinde, göçmen botlarının İtalya kıyılarına geçişini durdurmak için Afrikalı liderlerden de yardım istedi:

 “Avrupa uzun süredir sorunu İtalya ile sınırlandırarak çözebileceğini düşünüyordu. Ancak bunun imkansız olduğunu bir türlü anlamıyorlar. Bu mesele öyle bir boyutta ki, sadece AB’yi değil,  BM’yi de kapsadığını düşünüyorum. Maalesef bunların hiçbiri başkalarının umurunda değil ve herkes İtalya’nın bu sorunu tek başına çözmesi gerektiği konusunda hemfikir.”

- Advertisment -