Ana SayfaDış Haber“Sayın Esed” çıkışına Şam’dan cevap geldi: Suriye topraklarından çekilin, “terör örgütleri” ile...

“Sayın Esed” çıkışına Şam’dan cevap geldi: Suriye topraklarından çekilin, “terör örgütleri” ile birlikte mücadele edelim, 2011 öncesi duruma dönelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Esad'a yönelik normalleşme çağrılarına Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan resmî cevap geldi: “İki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrine dönmesi 2011 öncesi duruma dönülmesine bağlıdır. Bunun temeli; Suriye'de bulunan güçlerin geri çekilmesi ve sadece Suriye'nin değil Türkiye'nin de güvenliğini tehdit eden terörist gruplarla mücadeledir.”

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi açıklaması şöyle:

◾️ Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilere ilişkin tutum ve açıklamaların devam ettiği bir dönemde Suriye Arap Cumhuriyeti, bir yandan halklar arasında, diğer yandan da Suriye ve ülkelerine zarar veren hükümetlerin politika ve uygulamaları arasında net bir ayrım yapma konusunda her zaman istekli oldu.

◾️Suriye, ülkelerin çıkarlarının çatışma ya da düşmanlık üzerine değil, aralarındaki sağlam ilişkiler üzerine kurulu olduğuna inanıyordu  ve inanmaya devam ediyor. 

◾️Bundan hareketle  Suriye, ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için ortaya konan çeşitli girişimlere olumlu yaklaşmaya isteklidir. 

◾️Bu bağlamda Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltmeye yönelik girişimleri ele almış;  mevcut gerçeklere dayanan, iki ülke arasındaki ilişkiyi yöneten belirli ilkeler üzerine inşa edilen, temeli egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı ve her şeyle yüzleşmek olan amaca yönelik bir yol olduğuna inanmaktadır. 

◾️Suriye Arap Cumhuriyeti, iki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrine dönmesiyle arzulanan sonuçlara ulaşılabilmesi için bu yöndeki her türlü girişimin net temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini ve bu temellerin başında da Suriye topraklarında yasadışı olarak bulunan güçlerin geri çekilmesi ve sadece Suriye’nin değil Türkiye’nin de güvenliğini tehdit eden terörist gruplarla mücadelenin geldiğini teyit eder.

◾️Suriye Arap Cumhuriyeti, Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba sarf eden kardeş ve dost ülkelere teşekkür ve takdirlerini ifade ederken, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin, iki ülkenin güvenlik, emniyet ve istikrarının temeli olan 2011 öncesi duruma dönülmesine bağlı olduğunu teyit eder.

- Advertisment -