Ana SayfaDış HaberSenegal’de seçmen, “düzen değişmeli” dedi: Müesses nizam karşıtı muhalif Bassirou Diomaye Faye...

Senegal’de seçmen, “düzen değişmeli” dedi: Müesses nizam karşıtı muhalif Bassirou Diomaye Faye Afrika’nın en genç devlet başkanı olacak

Senegal'in müesses nizam muarızı adayı Bassirou Diomaye Faye, yıllarca süren huzursuzluk ve siyasi krizin ardından yapılan seçimleri kazandı. Banka hesabında 6600 dolar olan, bundan 15 gün öncesine kadar hapishanede tutulan Faye, seçmenin değişim talebini yansıtıyor. Faye’in seçim vaatleri arasında köklü bir ‘sistemsel’ değişiklik, sol Panafrikanizm bulunuyor. Bu netice itibarıyla Faye, Afrika’nın en genç devlet başkanı olacak.

Muhalefet adayı Bassirou Diomaye Faye, seçmenlere köklü bir değişim, müesses nizama başkaldırı ve sol pan-Afrikanizm odaklı bir başkanlık programı vaat etmişti. Faye’in seçimden galip çıkmasıyla ülkedeki değişim isteği kendini göstermiş oldu.

Seçimin tek kadın adayı Anta Babacar Ngom X’teki paylaşımında, “Bassirou Diomaye Faye’i tartışmasız zaferinden dolayı tebrik ederim” dedi. Dethie Fall, Faye’i “ortaya çıkan çok güçlü eğilimler göz önüne alındığında açıkça elde ettiği zaferinden dolayı” tebrik etti. Her ikisi de eski vergi müfettişleri olan 44 yaşındaki Faye ve 62 yaşındaki Ba, 17 adaydan oluşan kalabalık bir aday grubunda seçimin favorileri olarak öne çıkıyorlardı. Faye’in, başkent Dakar’daki kampanya merkezinde toplanan yüzlerce destekçisi klakson ve davul sesleri eşliğinde şarkı söyleyip dans etti. Motosikletli gençler “Saraya, saraya” sloganları atarak sokaklarda yürüyüş yaptı.

Muhalefetteki Faye’in, şimdiki başkanın desteklediği eski başbakan Amadou Ba’ya karşı elde ettiği zafer, Senegal’de sistemsel bir revizyonun habercisi olabilir. Düzen karşıtı figür, ulusal “egemenliği” yeniden tesis etme, yolsuzlukla mücadele etme ve bütçeyi daha adil bir şekilde dağıtma sözü verdi. Ayrıca yabancı şirketlerle imzalanan madencilik, gaz ve petrol sözleşmelerini tekrardan pazarlık konusu etmeyi taahhüt etmişti.

Bay Temiz lakabıyla da bilinen Bassirou Diomaye Faye’in yükselişi, birçok analiste göre Senegal’deki istikrar beklentisi düzen değişimi talebini yansıtıyor. Pazartesi günü 44. yaşını kutlayan vergi tahsildarını anlatmak için en sık kullanılan ifadeler “mütevazı” ve “planlı”. Diomaye Faye, geçen yıl tutuklanmış ve ardından ülkede aylarca sürecek bir kargaşanın fitili ateşlenmişti. 14 Mart gününe kadar hapishanede olan Faye, seçimlerde yarışabilmesi için serbest bırakılmıştı.

Diomaye Faye Senegal’in yüzde 96’sını oluşturan Müslüman kesiminden geliyor ve 2 karısı var. Seçimden önce mal varlığını açıklayan Faye’in 1 ev, 2 arsası ve yaklaşık 6600 dolar’ı bulunuyor. Ndiaganiao’da büyüdüğü kırsal alanı tarzını tebessümlerle anıyor ve her pazar toprağı işlemek için buraya geldiğini söylüyor. Onun köy yaşamına olan sevgisi ve saygısı, Senegal’in elitlerine ve yerleşik siyasete olan derin güvensizliğiyle de örtüşüyor. Analist Alioune Tine BBC’ye, “O hiçbir zaman bakan olmadı ve devlet adamı da olmadı, bu yüzden eleştirmenler onun tecrübesiz olduğunu söylüyor. Ama Faye’in perspektifinde bakılınca, ülkeyi 1960’tan bu yana yöneten siyaset erbabı ülkede felaketlere imza attılar” dedi.

Yoksullukla, adaletsizlikle ve yolsuzlukla mücadele, Faye’in gündeminin başında geliyor. Hazine’de çalışırken yolsuzlukla mücadele için bir sendika çalışma grubu oluşturan Faye, Senegal halkına daha iyi hizmet verebilmek için gaz, petrol, balıkçılık ve savunma anlaşmalarının müzakere edilmesi gerektiğini söylüyor. Bunlara ek olarak, “egemenlik” ve “kopuş” çağını başlattığını ve bunun özellikle Fransa ilişkileri için geçerli olduğunu ifade ediyor.

Senegal’in yeni devlet başkanı, euro’ya sabitlenmiş olan ve eski sömürgeci güç Fransa tarafından desteklendiği için de eleştirilen CFA frangı para birimini bırakacağını söyledi. Bunu yapmak hiç kolay olmasa da Faye, CFA frangının yerine yeni bir Senegal veya bölgesel Batı Afrika para birimi ikame etmek istiyor.

Görevden ayrılan Başkan Macky Sall’ın emrinde görev yapan eski Başbakan Aminata Touré BBC’ye şöyle konuştu: “Başlangıçta bütçe gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalacak… Ama onun çok hırslı olduğunu görüyorum. Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi ve Senegal’in büyük genç nüfusu için istihdam yaratılması Faye için temel öncelikler arasında yer alıyor. Başkan Sall bunların hiçbirine ehemmiyet göstermedi ve o nedenle iktidardan oldu”

- Advertisment -