Ana SayfaDış Haber“Sih” gerilimi artıyor. Hindistan da Kanadalı diplomatı sınır dışı etti: “Cinayete karıştığımız...

“Sih” gerilimi artıyor. Hindistan da Kanadalı diplomatı sınır dışı etti: “Cinayete karıştığımız iddiası absürt”

Kanada Başbakanı Trudeau’nun Hindistan’ı Temmuz ayında Kanada’da öldürülen Sih lider cinayeti nedeniyle suçlamasından sonra Hintli bir diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Hindistan hükümeti de üst düzey bir Kanadalı diplomatı sınır dışı etti. Öldürülen Halistan bağımsızlık hareketinden Hardeep Singh Nijjar için Hindistan medyası, “terörist” ifadesini kullanıyor. Trudeau’nun suçlamalarına Yeni Delhi’den tepki: “Absürt”

Kanada’nın Hintli bir diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Hindistan hükümeti, Kanada Yüksek Komiseri Cameron MacKay’i çağırarak ve üst düzey bir Kanadalı diplomatın Yeni Delhi’den sınır dışı edildiğini duyurdu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, dün yaptığı konuşmada Hindistan hükümetinin, Halistan bağımsızlık hareketinden Hardeep Singh Nijjar’ın Temmuz ayında öldürülmesinde rol oynadığını iddia etmişti. Hindistan medyası, Nijjar için “terörist” ifadesini kullanıyor.

Hindistan, sınır dışı ettiği diplomata ülkeyi terk etmek için 5 günlük mühlet tanıdı. Kanada Yüksek Komiseri, Hindistan’a çağrılarak hükümetin bu kararı hakkında bilgilendirildi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “bu karar, Hindistan hükümetinin, Kanadalı diplomatların ülkemizin iç meselelerine müdahalesinden ve Hindistan karşıtı faaliyetlere karışmasından duyduğu endişeyi yansıtmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Modi hükümeti, Kanada Yüksek Komiserini Mart ayında da Kanada’daki Sih bağımsızlık protestolarıyla ilgili için Yeni Delhi’ye çağırmıştı. Ayrıca 2020 yılında Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Sihlerin yoğun olarak yaşadığı Pencap eyaletindeki çiftçi eylemleri hakkında yaptığı yorumlar üzerine Yüksek Komisere rahatsızlıklarını iletmişti.

Kanada’nın muhalefet partilerinden sosyal demokrat Yeni Demokratik Parti’nin Sih asıllı lideri Jagmeet Singh, iddiaları “şok edici” olarak nitelendirdi. Singh, “Hindistan’ın insan hakları ihlallerini eleştirmenin ülkeye vize almayı engelleyebileceğine dair hikayeler duyarak büyüdüm” dedi.

Hindistan’ın ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi de Modi’nin tutumunu destekleyen bir açıklama yayınladı.  Açıklamada “ülkenin çıkar ve kaygılarının her zaman birincil öncelik olması gerektiği” ve “terörle mücadelenin, özellikle de ulusun egemenliği tehdit altındayken tavizsiz olması gerektiği” ifadeleri yer alıyor.

Kanada’da sayıları 770.000’i aşan Sihler, ülkedeki toplam nüfusun %2’sini oluşturuyor

Hindistan ve Kanada arasındaki ticaret son 2022-23 döneminde 8,16 milyar ABD dolarına ulaşmıştı.

3.19.000’den fazla Hintli öğrenci Kanada’da eğitim görüyor. Kanada’daki en büyük uluslararası öğrenci grubunu oluşturan Hintli öğrencilerin sayısı 3.19.000’in üzerinde.

- Advertisment -