Ana SayfaDış HaberSih lider cinayeti krizi: Hindistan, Kanada vatandaşlarına vize hizmetlerini askıya aldı

Sih lider cinayeti krizi: Hindistan, Kanada vatandaşlarına vize hizmetlerini askıya aldı

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Kanada vatandaşlarına vize verilmesini durdurma kararının Kanada’daki Hindistan konsolosluklarının karşılaştığı “güvenlik tehditleri” nedeniyle alındığını açıkladı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Hindistan hükümetinin ajanları” ile Kanada vatandaşı bir Sih olan Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesi arasında potansiyel bir bağlantı olduğuna dair “inandırıcı iddialar” bulunduğunu öne sürmüştü. Hindistan topraklarında Halistan adında bağımsız bir Sih ülkesi kurulmasının savunucularından olan Nijjar, Haziran ayında British Columbia’daki bir Sih tapınağının önünde maskeli saldırganlar tarafından öldürüldü.

Hindistan hükümeti, bu iddiaları “saçma” olarak nitelendirerek reddetti. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Kanada’nın, Hindistan’ın Nijjar’ın ölümünde rol oynadığı yönündeki iddiaları kanıtlayacak “spesifik bir bilgi” sağlamadığını vurguladı. Hindistan’da yasa dışı olan Halistan hareketi, ülkede bir ulusal güvenlik tehdidi olarak görülüyor.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı, adı Hindistan İçişleri Bakanlığı’nın terörist listesinde yer alan Nijjar’ı, Sih toplumunu bağımsız Halistan’ın kurulması için küresel çapta radikalleştirmeye çalışmakla suçlamıştı. Üç şüpheli hakkında soruşturmanın devam ettiğini açıklayan Kanada polisi, cinayetle ilgili henüz herhangi bir tutuklama yapmadı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Kanada’daki Hindistan vatandaşlarını “siyasi olarak göz yumulan nefret suçları” konusunda uyaran bir seyahat uyarısı da yayınladı.

- Advertisment -