Ana SayfaDış HaberŞin Bet’in eski başkanı Ami Ayalon: "İsrail 7 Ekim’den önceki durumu tamamen...

Şin Bet’in eski başkanı Ami Ayalon: “İsrail 7 Ekim’den önceki durumu tamamen yanlış anladı. İsrail donanımı, Hamas yazılımı ölçüyor”

İsrail’in gizli servisi Şin Bet’in eski başkanı ve eski deniz kuvvetleri komutanı Ami Ayalon, katıldığı İsrail televizyonundaki yayında 7 Ekim ve sonrasını değerlendirdi:

“7 Ekim’in en önemli nedeni İsrail’in politikasının ‘böl ve yönet’ olmasıydı. İsrail ancak Filistinlilerin birleşik bir liderliğe sahip olmadığını ve böylece konuşacak kimsenin olmadığını göstermek zorundaydı. Bunu yapmak için İsrail, Hamas’ın Gazze’yi ve Filistin Otoritesinin Batı Şeria’yı kontrol etmeye devam etmesini sağlayarak, onları birbirleriyle savaşmaya teşvik etmek zorundaydı. Bu nedenle İsrail Hamas’ı güçlendirdi ve destekledi, para aktardı.

“Tüm bunların sonucunda Hamas, Filistinlilerin desteğini aldı çünkü İsrail işgaline karşı ve Filistinlilerin özgürlüğü için savaşan tek yönetim haline geldi. El Fetih ve Filistin otoritesi ise ‘İsrail işbirlikçisi’ olarak algılanmaya başladı. Filistinlilerin %70 ila 80’i Hamas’ı destekliyor. Çünkü Hamas, Filistinlilerin özgürlüğü için savaşan örgüt olarak algılanıyor.

“İsrail, 7 Ekim’den önceki durumu tamamen yanlış anladı. Çünkü Hamas, ‘yazılım’ı ölçerken İsrail’in ‘donanım’ı ölçtü.

“Yani İsrail ile Filistinliler arasındaki her savaştan sonra İsrail’in başarısı insan hayatındaki, askeri tesislerdeki, askeri altyapıdaki kayıplarla ölçüldü. Oysa Hamas’ın ölçtüğü şey ‘halkın desteği’ydi.

“Örnek olarak, Mayıs 2021’de -iki hafta boyunca çatışmalar yaşandığında ve yaklaşık 300 Filistinli öldürüldüğünde (İsrail tarafında 17’ye karşı)- İsrail Hamas’ın büyük bir kayıp ve büyük bir askeri yenilgi yaşadığını düşündü. Ancak Hamas açısından bu büyük bir zafer oldu. Hamas, ilk kez Filistin halkının desteğinin %50’sinden fazlasını aldı.”  

- Advertisment -