Ana SayfaDış HaberSinvar’ı öldürmek İsrail’i durdurmadı. Cibaliye Mülteci kampı vuruldu: 21’i çocuk ve kadın...

Sinvar’ı öldürmek İsrail’i durdurmadı. Cibaliye Mülteci kampı vuruldu: 21’i çocuk ve kadın en az 33 ölü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarında en az 33 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi yaralandı. Ölenlerin 21’i kadın ve çocuklar. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu tahmin edildiğinden ölü sayısının 50’yi bulmasından endişe ediliyor. Avrupa’ya veda için Berlin’e giden Biden, Macron, Stammer ve Scholz ile bir araya geldi. Dört liderin "Rehinelerin ailelerine acilen teslim edilmesi, Gazze savaşının sona erdirilmesi ve sivillere insani yardımın ulaştırılmasının sağlanması gerektiği" konusunda anlaştıkları açıklandı.

İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde akşam saatlerinde Cibaliya Mülteci Kampı ve çevresini yoğun bombardımana tuttu.

Gazze’deki Filistin Hükümeti’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının kampa düzenlediği hava saldırıları sonucu 21’i kadın ve çocuk olmak üzere en az 33 Filistinlinin öldüğü, durumu ağır olanların da bulunduğu 85 kişinin yaralandığı bildirildi.

Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu tahmin edildiğinden ölü sayısının 50’yi bulmasından endişe ediliyor.

Gazze’deki Filistin Hükümeti, saldırıyı kınadı:

“Filistin halkına karşı yapılan bu soykırımı sessizce izleyen dünya ülkelerinin ahlaki çöküşünü ve İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, Cibaliya Mülteci Kampı’nda devam eden katliamını en güçlü şekilde kınıyoruz. Sivil halka, çocuklara ve kadınlara karşı devam eden soykırım ve etnik temizlik suçlarına dünya devletlerinin tepki göstermesini talep ediyoruz. Cibaliya Mülteci Kampı ve Gazze’deki diğer sivil hedeflere karşı işlenen soykırım ve etnik temizlik suçlarından, İsrail ile ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve destek veren diğer ülkelerin sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, “Uluslararası toplum ve küresel örgütlerin İsrail üzerinde baskı kurarak Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki soykırımı, Filistin halkına karşı etnik temizliği ve akan kanı durdurmasını talep ediyoruz.”

İsrail’in 377 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de 42 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

Biden, Avrupa’ya veda ediyor

Bu arada Avrupa’ya veda için Berlin’e giden Biden,  Macron, Stammer ve Scholz ile  bir araya geldi. Dört lider Gazze’deki savaşın durdurulması ve bölgede tırmanan gerginliği değerlendirdi.

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada liderlerin “Rehinelerin ailelerine acilen teslim edilmesi, Gazze savaşının sona erdirilmesi ve sivillere insani yardımın ulaştırılmasının sağlanması gerektiği” konusunda anlaştıkları açıklandı.  

Başbakan Scholz, Biden’a Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı Şubat 2022’den sonra NATO ittifakı üyelerini bir araya getirmek ve Ukrayna’ya güçlü destek verilmesini sağlamakta sergilediği liderlik için teşekkür etti.

Biden’ın liderliği sayesinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal planının başarısızlıkla sonuçlandığını ve Ukrayna’nın iki yılı aşkın bir süredir “Rusya emperyalizmine karşı direnebildiğini” söyleyen Scholz, ihtiyacı olduğu müddetçe Ukrayna’nın yanında olacaklarını, güçlü desteği sürdüreceklerini vurguladı.

İsrail’in olası İran saldırısı

Bir gazetecinin “İsrail’in İran’a yapacağı misillemenin nasıl ve ne zaman olacağına dair herhangi bir bilginiz var mı?” sorusuna Biden, “Evet ve evet” yanıtını verdi.

Biden, gazetecinin “Bize de söyleyebilir misiniz?” sorusunu ise “Hayır ve hayır” diye yanıtladı.

Orta Doğu’daki barış konusunda İsrail ve İran arasındaki çatışmaları bir süreliğine durdurma fırsatı olduğunu savunan Biden, “Bana göre bir fırsat var ve meslektaşlarım, İsrail ve İran ile muhtemelen bir süreliğine çatışmayı sona erdirecek şekilde başa çıkabileceğimiz konusunda hemfikir” dedi.

- Advertisment -