Ana SayfaDış HaberSlovakya seçimlerinin ilk turunda Ukrayna yanlısı aday, Rusya yanlısı adayının beş puan...

Slovakya seçimlerinin ilk turunda Ukrayna yanlısı aday, Rusya yanlısı adayının beş puan önünde çıktı

AB yanlısı,Ukrayna’yı destekleyen eski dışişleri bakanı Ivan Korcok, ilk turda yarışı parlamento sözcüsü, AB-septik, popülist Rusya’ya yakın Peter Pellegrini'nin 5 puan önünde bitirdi. Rusya’ya yakın bir başka aday da üçüncü oldu. Ikinci tur 6 Nisan’da. Pellergini: “Slovakya halkının büyük bir kısmı, ulusun çıkarlarını müdafaa edecek bir başkana sahip olmak istediğini ifade etti.”

AB yanlısı eski Slovak dışişleri bakanı Ivan Korcok, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda sürpriz bir zafer elde ederek başbakan Robert Fico’nun desteklediği parlamento sözcüsü Peter Pellegrini ile ikinci tura kaldı. Slovakya’daki cumhurbaşkanlığı seçimi, Ukrayna meselesinde Rusya’ya yakın durduğu için eleştirilen Fico’nun iktidar üzerindeki hakimiyetini perçinlemesi için bir şans olarak görülüyordu. Muhalefetse onun yönetimine karşı bir denge sağlamak istiyor.

Hükümetin dış politika değişikliği, ülkenin ceza yasalarını yenileme çabaları ve medya kuruluşlarıyla yaşanan çatışmalar, Fico’nun şedid muhalifi olan 50 yaşındaki Başkan Zuzana Caputova’nın protesto edilmesine sebep olmuştu. Geçmiş kabinede bakanlık yapmış bir diplomat olan 59 yaşındaki Ivan Korcok, Caputova’nın koltuğuna oturmak istiyor ve ilk turda, 9 aday arasında en yüksek oy oranına sahip. Korcok’un %42,5’lik oy oranı, Hlas’ın (Ses) başkanı olan parlamento sözcüsü Peter Pellegrini’nin aldığı %37,1’in yaklaşık 5 puan önünde.

Rusya eğilimli eski yüksek mahkeme başkanı Stefan Harabin, hükümet koalisyonunda yer alan milliyetçi partiden aldığı destekle %11,75 oy alarak üçüncü sırada yer aldı. Analistler bu seçmen grubunun Pellegrini’ye daha yakın olduğunu söylüyor.  Fico ve iktidardaki solcu Smer partisi, Ukrayna’ya askeri yardımı durdurma ve fiyat artışlarından etkilenen insanlara desteği sürdürme vaadiyle geçen eylül ayında yapılan parlamento seçimlerini kazanmıştı.

Yarışı önde bitiren Korcok, seçimden sonra yaptığı konuşmada destekçilerine, “Hükümetin eylemlerine ve Slovakya’yı götürdüğü yere karşı itirazı olan iktidar koalisyonu seçmeni on binlerce kişiyle konuşmam, onları ikna etmem gerekiyor” dedi.

Eski başbakan ve Smer’in eski üyesi Pellegrini, koalisyonun kurulmasında kilit rol oynamıştı. Pellegrini, cumartesi günü elde edilen ilk tur sonuçlarıyla ilgili, “Çoğunluk, hükümetle yalnızca çatışma içinde olacak “liberal-sağ-progresif” bir başkan istemediğini gösterdi. Slovakya halkının büyük bir kısmı, ulusun çıkarlarını müdafaa edecek bir başkana sahip olmak istediğini ifade etti” dedi.

Slovakya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 6 Nisan Cumartesi günü yapılacak.

- Advertisment -