Ana SayfaDış HaberSomali Cumhurbaşkanı’nın oğlu için Somali medyasının iddiası: Silah tüccarı

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu için Somali medyasının iddiası: Silah tüccarı

Somali medyasında; İstanbul’da motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan kazanın ardından serbest bırakılan, yakalama kararı çıktığında ise Türkiye’yi tarifeli uçakla terk ettiği ortaya çıkan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un silah tüccarı olduğu iddia edildi. Diğer yandan Türkiye’nin Somali Büyükelçisi ve Somali’deki askeri üste görev yapan TSK subaylarının; Mahmud’un Türkiye’den kaçmasından beş gün, Göçer’in hastanede hayatını kaybetmesinden ise bir gün sonra Somali Cumhurbaşkanı’nı ziyaret ettikleri ortaya çıktı. Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un olay yerinde çekilen fotoğrafı ortaya çıktı.

Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un Somali medyasında çıkan mezuniyet fotoğrafı. Sol baş: Somali Cumhurbaşkanı olan babası Hasan Şeyh Mahmud.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un, 30 Kasım’da İstanbul’da Somali Konsolosluğu’na ait bir araçla motokurye Yunus Emre Göçer’e arkadan çarparak ölümüne neden olmuştu.

Mahmud’un ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı, yakalama kararı çıktığında ise 2 Aralık’ta tarifeli uçakla Türkiye’yi terk ettiği ortaya çıkmıştı.

Kazanın ardından hastaneye kaldırılan Göçer, 6 Aralık’ta hayatını kaybetmiş, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud için ise 8 Aralık’ta yakalama kararı çıkmıştı.

Muhammed Hasan Şeyh Mahmud silah tüccarı mı?

Türkiye’de infial uyandıran olay, Somali medyasında da geniş yer aldı. Cumhurbaşkanı Mahmud’a muhalif basın organları, Türkiye’de oğlu nedeniyle ülkelerinin hedef alındığını duyuran yayınlar yaptı.

Somali dışında yaşayan birçok muhalif Somalili, Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un silah tüccarı olduğunu iddia eden paylaşımlar yaptı.

Muhalif Somalililere göre, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkındaki silah tüccarı iddiaları daha önce de gündeme gelmişti.

Olay yerinde çekilmiş fotoğrafı ortaya çıktı

Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un kazanın hemen ardından olay yerinde çekilen fotoğrafı ortaya çıktı.

Büyükelçi ve subaylardan Somali Cumhurbaşkanı’na ziyaret

Somali medyasındaki haberlere göre; 7 Aralık günü Türkiye’nin Somali’deki büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı ile üst düzey askeri uzmanların yer aldığı bir Türkiye heyeti, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u ziyaret etti.

,0

7 Aralık’ta Büyükelçi ile subayların bulunduğu Türkiye heyetinin Somali Cumhurbaşkanı ziyareti.

Türkiye’nin 2017’den beri Somali’de TÜRKSOM Askeri Eğitim Üssü bulunuyor. Türkiye’nin en büyük denizaşırı askeri tesisi olarak bilinen üste, TSK mensubu subaylar Somali Silahlı Kuvvetleri askerleri yetiştiriyor.

Ziyaret, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un Türkiye’den kaçmasından beş gün; Göçer’in hayatını kaybetmesinden ise bir gün sonraya denk geliyor.

Büyükelçi İbrahim Yağlı ile Hasan Şeyh Mahmud.

Somali Cumhurbaşkanlığı’ndan ziyaretle ilgili şu açıklama yapıldı:

“Kardeş ülkemiz Türkiye’den askeri uzmanlar ve üst düzey subayları kabul eden Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Şeyh Mahmud, Somali Ulusal Ordusu’nun yeniden inşası ve Eş-Şebab teröristleriyle mücadeledeki rollerinden dolayı kendilerine teşekkür etti. Bu toplantıya Türkiye’nin Somali Büyükelçisi Sayın İbrahim M. Yağlı da katılarak, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin güçlendirilmesi, Türk kardeşlerin kurtuluş operasyonundaki desteğinin önemi ve Somali’ye yönelik eğitim planının ele alındığı belirtildi.”

- Advertisment -