Ana SayfaDış HaberSoros, Avrupa’dan çekiliyor: Çalışanların %80’i işten çıkarılacak

Soros, Avrupa’dan çekiliyor: Çalışanların %80’i işten çıkarılacak

Macaristan doğumlu 93 yaşındaki George Soros’un kurduğu Açık Toplum Vakfı Avrupa’daki faaliyetlerini kısma kararı aldı. George Soros’un oğlu Alex Soros’un başında olduğu vakıf, çalışanlarının en az %80’ini işten çıkaracak. Kendi ülkesi Macaristan’da Başbakan Orban’ın baş düşman ilan ettiği ve üniversitesini kapattırdığı Soros, Sovyetler’in dağılmasından sonra Orta ve Doğu Avrupa’daki sivil toplum örgütlerine ve muhalefete verdiği destekle tartışmaların odağında olmuştu.

George Soros, Aralık ayında vakfın yöneticiliğini oğlu AlexSoros’a devretmişti. Vakfın Avrupa’daki çalışanlarına gönderilen açıklamada vakfın Avrupa’daki çalışanlarının en az %80’inin işten çıkarılacağı açıklandı. Vakıf Barselona ofisini kaparken, Brüksel, Berlin ve Londra ofislerinde yarıdan fazla çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Vakıf Aralık ayında geniş kapsamlı programlar yerine, daha net somut odaklı projeleri destekleyeceğini duyurmuştu. 

George Soros’un kurduğu Açık Toplum Vakfı, Sovyetlerin yıkılmasından sonra Polonya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerde sivil toplumu güçlendirme, liberal demokrasiye geçiş süreçlerinde rol oynamış, Ukrayna, Gürcistan, Sırbistan’daki devrimlerin arkasında olduğu iddia edilmişti.

2011’de Can Paker ve İshak Alaton’un girişimiyle Türkiye’de de kurulan Açık Toplum Vakfı, 2018’de Türkiye’deki faaliyetlerine de son vermişti.

- Advertisment -