Ana SayfaDış HaberSunak, İngiltere’de 2009 sonrası doğanlara sigara satışını tümden yasaklamak üzerinde çalışıyor

Sunak, İngiltere’de 2009 sonrası doğanlara sigara satışını tümden yasaklamak üzerinde çalışıyor

Geçtiğimiz yıllarda Yeni Zelanda, sigara içme yaşını kademeli olarak artırarak 1 Ocak 2009’dan sonra doğan kişilere tütün ürünlerinin satışını yasaklamıştı. Sunak’ın da bu önlemleri model aldığı söyleniyor.

Eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkedeki tüm tütün ürünlerinin nikotin oranını azaltacak bir yasa çıkarıp bunların marketlerde satılmasını yasaklayarak tütün mağazalarıyla sınırlandırmıştı.

İngiliz İşçi Partisi de daha önce Yeni Zelanda’nın yaklaşımından ilham alarak genç bireylere yönelik sigara satışlarının kademeli olarak durdurulmasını önermişti.

Bu öneri, Sunak’ın yaklaşan seçimlere yönelik hazırlıklar kapsamındaki “sonbahar ajandasının” bir parçası.

Ancak Başbakan, “karbon sıfır” hedeflerinde geri adım attığı ve eğitim sisteminde değişiklikler yapmayı önerdiği için eleştirilerle karşı karşıya. Sunak’ın, aile hekimi veya hastane randevularını kaçıran kişilere 10 pound para cezası verilmesine yönelik tasarısı da tepki çekiyor.

Sunak’ın politika değişiklikleri yaklaşan seçimleri etkileyebilir. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, hükümeti ülkeyi bir “ekonomik yangına” götürmekle suçluyor.

Son anketlerde Başbakan’ın kamuoyu desteğinde düşüş olduğu görülüyor.

- Advertisment -