Ana SayfaDış HaberSuudi-Fransız çözüm planı: Gazze’ye Arap barış gücü, Hamas liderleri Cezayir’e, Hamas-El Fetih...

Suudi-Fransız çözüm planı: Gazze’ye Arap barış gücü, Hamas liderleri Cezayir’e, Hamas-El Fetih ortak hükümeti

Le Monde bugün üst düzey Hamas liderlerinin Cezayir'e sürgün edilmesini öngören bir Suudi barış planını haberleştirdi. Suudi düşünce kuruluşu ve Fransa Dışişleri tarafından hazırlanan plana göre Gazze’ye bir Arap barış gücü konuşlandırılacak, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Deif ve Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar da aralarında olduğu Hamas’ın askeri ve sivil liderleri Cezayir’e yerleştirilecek. WSJ’nin haberine göre Hamas ve El Fetih arasında bir ortak Filistin mutabakat hükümeti kurulması için gizli görüşmeler yapılıyor.

Le Monde, Suudi düşünce kuruluşu Körfez Araştırma Merkezi’nin direktörü Abdülaziz El-Sager tarafından hazırlanan planın ana hatlarını çizen gizli bir belgeye ulaştı. 

Metin 19 Kasım’da Riyad’da Al-Sager ve Fransa Dışişleri Bakanlığı Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölümünün direktörü Anne Grillo arasında yapılan bir toplantı sonrasında hazırlandı. Daha sonra Fransız Dışişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Belgede Gazze’deki çatışmaların durdurulması ve bölgenin istikrara kavuşturulması için öneriler yer alıyor. 

Bunlardan en alışılmadık olanı Hamas’ın askeri ve güvenlik liderlerinin Cezayir’e tahliye edilmesi.

Bu isimler arasında İzzedin El Kassam Tugayları’nın komutanı Muhammed Deif ve Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinwar da var. 

Cezayir, Katar ve İran ile iyi ilişkileri ve “Hamas liderlerinin faaliyetlerini kontrol etmesini” sağlayacak “güvenlik kapasitesi” nedeniyle olası bir sürgün yeri olarak gösteriliyor. 

Yaser Arafat ve Filistinli militanlar da 1982’de İsrail ordusunun kuşatması altındaki Beyrut’tan gemiyle önce Fransız donanmasının eskortluğunda Atina’ya sonra da Tunus’a gitmişlerdi.

Al-Sager’in taslak planında Gazze’ye BM yetkisi altında Arap barış güçlerinin konuşlandırılması ve Gazze’deki ana partileri (Hamas, İslami Cihad ve El Fetih) bir araya getirerek bölgenin dört yıl boyunca yönetilmesinden ve başkanlık ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesinden sorumlu olacak bir “ortak geçiş konseyi” kurulması da yer alıyor.

Hamas ve El Fetih arasında mutabakat hükümeti için görüşmeler Amerikan WSJ’de de haber oldu.

İsmail Haniye ve Halid Meşal gibi üst düzey Hamas siyasi liderlerinin bu görüşmelere doğrudan katıldığını, El Fetih tarafında ise FKÖ’nün iki numaralı ismi Hüseyin Şeyh’in yer aldığı iddia ediliyor.

Şeyh, müzakerelerden sorumlu olmasının yanı sıra İsrail hükümetiyle en üst düzey irtibatı sağlıyor ve örgütün şu anki başkanı Mahmud Abbas’ın potansiyel halefi olarak görülüyor. 

Şeyh yorum yapmayı reddederken WSJ’ye konuşan Hamas’ın Doha’daki siyasi bürosunun üyesi Husam Badran, Şeyh’in Doha’da Hamas’ın siyasi liderleriyle görüşmediğini söyledi. 

Hamas yetkilileri görüşmelerde BAE ve Mısır’la yakın bağlantıları olan eski Gazze güvenlik şefi Muhammed Dahlan ve eski Filistin Başbakanı Selam Feyyad’ın da yer aldığı iddia ediliyor.

Hamas’ın siyasi liderleri bu görüşmelerde Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılmaya ve 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti için birlik hükümeti altında müzakereleri desteklemeye istekli olduklarını belirttiler. Badran, bir koalisyonun parçası olmanın uluslararası toplumla, özellikle de yaptırımlar altındaki Hamas’la çalışmak istemeyen Avrupa ülkeleriyle görüşmeleri kolaylaştıracağını söyledi.

- Advertisment -