Ana SayfaDış HaberTakas sürüyor, ateşkesin süresi bugün bitiyor. Biden’dan kalıcı ateşkese bu kez destek:...

Takas sürüyor, ateşkesin süresi bugün bitiyor. Biden’dan kalıcı ateşkese bu kez destek: “Savaşa devam Hamas’a istediğini vermek olur”

İki gün uzatılan ve esir takasının sürdüğü İsrail-Hamas ateşkesi bugün bitiyor. Ama ateşkesin bir 48 saat daha uzatılması ihtimali yüksek görünüyor. Daha önce “kalıcı ateşkes Hamas’a destek olur” diyen Biden da bu kez ateşkese destek verdi: “Savaşmaya devam etmek Hamas'a istediğini vermek olur.” Ateşkesin 5. günündeki takaslarla birlikte, Hamas'ın bıraktığı toplam rehine sayısı 81'e, İsrail'in bıraktığı Filistinli mahkum sayısı 180'e çıktı. Serbest kalan Filistinlilerden biri de 14 yaşındaki Ahmed Salayma. Salayma'nın tutuklanma gerekçesi taş atmaktı: : "Evimi terk etmeme, herhangi bir işaret ya da pankart taşımama, megafon kullanmama izin yok. Bu kuralları çiğnersem beni yeniden hapse atacaklar"

İsrail, ateşkes anlaşması uyarınca hapishanelerdeki 30 Filistinliyi daha serbest bıraktı. Hamas’ın serbest bıraktığı 10 İsrailli ve 2 Taylandlı rehine de İsrail’e ulaştı. Rehinelerden biri 84 yaşında bir kadın.

Serbest bırakılan Filistinlilerin ise 15’i kadın, 15’i de çocuk.

Ateşkesin 5. günündeki takaslarla birlikte, Hamas’ın bıraktığı toplam rehine sayısı 81’e, İsrail’in bıraktığı Filistinli mahkum sayısı 180’e çıktı.

Serbest kalanlardan biri daha önce Amerikan NBC televizyonuna çalışmış olan serbest gazeteci Marwat al-Azza. 45 yaşındaki Azza, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları ardından yaptığı sosyal medya paylaşımları sonrası, “terör örgütüyle bağlantılı olma” şüphesiyle tutuklanmıştı. Tutuklanmasının ardından NBC, serbest çalışan gazeteci ile ilişiğini kesmişti.

Serbest bırakılan tutuklulardan biri de 14 yaşındaki Ahmed Salayma. Salayma, Doğu Kudüs’te taş atma suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Al Jazeera’ya konuşan Salayma, 7 Ekim sonrası İsrailli cezaevi yetkililerinin tutuklulara fiziksel şiddet uygulamaya başladığını, kendisine serbest kalışını kutlamasının tembihlendiğini söyledi: “Evimi terk etmeme, herhangi bir işaret ya da pankart taşımama, megafon kullanmama izin yok. Bu kuralları çiğnersem beni yeniden hapse atacaklar”

Salı günü, Hamas ile İsrail arasında 48 saatliğine daha uzatılan ateşkesin ilk günüydü.

Ancak 24 saat sonra sona erecek ateşkesin bir 48 saat daha uzatılması ihtimali yüksek görünüyor.

Ateşkesin uzatılmasına yönelik yoğun çaba veriliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in adını geçirmeden, savaşa ve öldürmeye devam etmenin Hamas’a istediğini vermek olacağını belirtti.

Biden, “Hamas bir terör saldırısı düzenledi çünkü İsraillilerle Filistinlilerin yan yana barış içinde yaşamaları kadar korktuğu başka bir şey yok. Teröre, şiddete, öldürmelere ve savaşa devam etmek Hamas’a istediğini vermek olur. Bunu yapamayız” yazdı.

Biden’ın bu açıklaması, Gazze konusundaki önceki açıklamalarına kıyasla daha yumuşak bir açıklama olarak dikkat çekiyor.

Beyaz Saray daha önceki açıklamalarında, kalıcı bir ateşkesin sadece Hamas’ı güçlendirmeye yarayacağını belirtmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de, çoğu Filistinli Gazze’nin güneyine sığındığı için, İsrail’in üzerine, Gazze’nin güneyindeki masum insanları korumak için artık daha çok sorumluluk düştüğünü ekledi.

- Advertisment -