Ana SayfaDış HaberTrudeau, enflasyonla mücadele ediyor: “Ey zincir marketler” çıkışı

Trudeau, enflasyonla mücadele ediyor: “Ey zincir marketler” çıkışı

Enflasyon ve ekonomideki sorunlar yüzünden kamuoyu yoklamalarında desteği düşen Kanada’nin Liberal Başbakanı Justin Trudeau, artan gıda fiyatlarını kontrol altına alacak adımlar atmazlarsa market zincirlerini yeni vergilerle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı. Trudeau, aralarında Walmart ve Costco'nun da bulunduğu beş büyük süpermarket zincirinin yöneticilerinden, Şükran Günü'nden önce artan fiyatlara çözüm bulmak için bir plan hazırlamalarını istedi.

Görev onayının azalması nedeniyle liderliği hakkındaki soruları yanıtlayan Trudeau, yaşam maliyeti endişelerini gidermeye yönelik tedbirlerin bir parçası olarak yeni inşa edilen kiralık dairelerin satış vergisi alınmayacağını da duyurdu.

Trudeau, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, “Eğer market zincirlerinin hazırladığı planlar orta sınıftaki insanlar için gerçek bir rahatlama sağlamıyorsa, o zaman daha ileri giderek vergi tedbirleri dahil her türlü adımı göz önünde bulunduracağız” dedi.

Devlet Bakanı Francois-Philippe Champagne de Pazartesi sabahı başkent Ottawa’da ülkenin büyük market zincirlerinin CEO’larıyla görüşmeyi planladığını açıkladı.

İnovasyon, bilim ve endüstriden sorumlu olan Champagne, “Kanadalılar gıda sektöründeki sorunların çözülmesini hak ediyor. Kanadalı tüketiciler için gıda fiyatlarını istikrara kavuşturmak ve Kanada’daki rekabeti geliştirmek için market zincirleriyle birlikte hareket edeceğiz” dedi.

Trudeau, yaptığı açıklamada, birçok Kanadalının geçim sıkıntısı çektiği bir dönemde süpermarket zincirlerinin rekor kar elde etmesinin akıl kârı olmadığını söyledi.

Temmuz ayında market alışverişi fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,5 oranında artarak yüzde 3,3 olan genel enflasyon oranının oldukça üzerinde yükseldi.

Ülkedeki perakendeciler, artan fiyatlara, Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere dışarıdan kaynaklanan faktörlerin yol açtığı maliyet artışlarını sorumlu tutuyor.

Kanada Perakendeciler Konseyi’nden yapılan açıklamada, “uzmanlar yaşadığımız durumun sorumlularının biz olmadığımız üzerinde fikir birliği içindeyken federal hükümet suçu başkasında aramak yerine aynaya bakmalı” ifadesi yer alıyor:

“Hükümet, çiftçilerden, gıda işleyicilerinden ve distribütörlerden geçici olarak karbon vergisi alınmaması ve marketlerin maliyetlerini yılda 6 milyar dolara kadar artırabilecek plastik ambalaj yasaklarının iptali de dahil olmak üzere gıda fiyatlarını daha uygun hale getirmek için bir dizi adım atabilir. ”

- Advertisment -