Ana SayfaDış Haber“Üç rehinenin üstü çıplaktı, ellerinde beyaz bayrak vardı ve biri İbranice ‘Yardım...

“Üç rehinenin üstü çıplaktı, ellerinde beyaz bayrak vardı ve biri İbranice ‘Yardım edin’ diye bağırdı”

İsrail ordu güçleri tarafından Gazze’de öldürülen üç İsrailli rehineyle ilgili soruşturmadan ilk bilgiler ortaya çıktı. Askerler tarafından vurulmadan önce üç rehine üstsüzdü, beyaz bayrak sallıyorlardı ve biri İbranice 'İmdat' diye bağırdı. Rehinelerin öldürülmesiyle İsrail ordusu eleştirilerin hedefinde. İsrail gazeteleri 7 Ekim’den bu yana orduyu en sert eleştiren haberler yapıyor, protesto gösterileri düzenleniyor. Üç sivil rehinenin öldürülmesi İsrail’in Gazze’de silahlı-sivil ayrımı yapmadığının da somut bir delili olarak yorumlanıyor. Ynet’e konuşan bir asker: “Onlarla birlikte savaştım; talimatlar şöyleydi. Çatışma bölgesinde kalan herkes teröristtir, ateş edin”

Yotam Haim, Samar Talalka ve Alon Lulu Shamriz, Cuma sabahı saat 10 sularında askerler tarafından yanlışlıkla vurularak öldürülmeden önce Hamas’dan kaçmayı başarmıştı.

İsrail ordusu bölgedeki bir binadan çıkan üç şüpheli kişiyi tespit ederek izlemeye başladı. 

Ordunun soruşturmasına göre üçü de gömleksizdi, biri üzerinde derme çatma bir beyaz bayrak bulunan bir sopa taşıyordu.

Kendisine doğru ilerleyen adamların Hamas tarafından IDF askerlerini tuzağa çekme girişimi olduğunu düşünen bir asker hemen ateş açtı ve diğer askerlere de “teröristler!” diye bağırdı.

Soruşturmaya göre, bu asker adamlardan ikisini öldürürken, vurulan ve yaralanan üçüncü adam geldiği binaya geri kaçtı.

Bu aşamada, askerin ateş ettiği çok katlı binada bulunan tabur komutanı dışarı çıktı ve askerlere ateşi kesmeleri çağrısında bulundu.

Bu sırada, üçüncü rehine olduğu anlaşılan birinin İbranice “İmdat” diye bağırma sesleri bölgedeki askerler tarafından duyuldu.

Birkaç dakika sonra üçüncü adam kaçtığı binadan çıktı ve başka bir asker ona ateş açarak öldürdü.

Tabur komutanı daha sonra üçüncü adamın görünüşünün olağandışı olduğunu fark etti ve İsrailli bir rehine olduğu anlaşıldı. Üç ceset kimlik tespiti için İsrail’e götürüldü.

Üç rehinenin vurulduğu yerin yakınlarında sprey boyayla ‘SOS’ ve ‘İmdat, 3 rehine’ yazıları buldu

Gazze’nin kuzeyindeki Şecaiye uzun zamandır Hamas’ın en önemli kalelerinden biri olarak görülüyor. Rehinelerin öldürüldüğü bölge Çarşamba günü aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu dokuz askerin öldürüldüğü ölümcül bir çatışmanın yaşandığı yere yakındı.

İsrail ordusu son günlerde Şecaiye’de en az 38 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusuna göre sivil giyimli kişiler de Hamas ajanları.

Ynet sitesine konuşan İsrailli bir askeri yetkili, İsrail ordusunun açıklamasını reddetti:

“Tamamen yalan. Onlarla birlikte savaştım; talimatlar şöyleydi: savaştığımız bölgede kalan herkese ateş edin. Onlar meşru hedeflerdi, buna hiç şüphe yok – hiç şüphe yok.  

Bunun gerekli olduğunu söyleyebilirsiniz (değil), savaşların bu şekilde kazanıldığını söyleyebilirsiniz (bundan şüpheliyim), ama yalan söylememelisiniz. Bunlar Gazze’de ateş açma talimatlarıdır.  Çatışma bölgesinde bulunan herkes teröristtir.”

- Advertisment -