Ana SayfaDış HaberUpenn düştü, Harvard direniyor: Amerikan Yahudi lobisinin istifa baskılarına karşı Harvardlı akademisyenlerden...

Upenn düştü, Harvard direniyor: Amerikan Yahudi lobisinin istifa baskılarına karşı Harvardlı akademisyenlerden rektöre destek

Kongre’de soruşturma komitesinde, üniversitedeki Filistin eylemlerinde atılan “intifada” sloganlarını, Yahudilere soykırım çağrısı olarak gören ve bunun üniversite kurallarının ihlali olup olmadığını soran Cumhuriyetçi senatöre cevap verirken “ifade hürriyeti”ni savunan rektörlerden Pennslyvania Üniversitesi Rektörü’nün istifaya zorlanmıştı. Hedefteki isim Harvard Rektörü Claudine Gay. Gay, Amerikalı Yahudi topluluğunun önde gelen isimlerinden milyarder Bill Ackman, Rektör Gay sebebiyle üniversiteye yapılan milyarlarca bağışın geri çekildiğini söyleyip istifas için kampanya başlattı. Harvardlı akademisyenler Gay’e destek açıklamasında bulundular. Gay’e yönelik yapılan suçlamalar arasında doktora tezini yazarken intihal yaptığı iddiası da var.

ABD Kongresi’ndeki üniversitelerde antisemitizm soruşturma komisyonunda Harvard, Pensilvanya Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) rektörleri ifade vermiş, Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill de kendisine yöneltilen sorular karşısında Yahudilere karşı soykırım çağrısında bulunmanın okulun davranış kurallarını ihlal edeceğini söylememesi üzerine gelen tepkiler üzerine istifa etmişti.

Komisyonda cumhuriyetçi senatörlerin “intifada” ve “nehirden denize” sloganlarının Yahudiler için soykırım çağrısı olduğu, bu çağrıları üniversitede yeri olup olmadığına Harvard Rektörü Gay, “Harvard’ın değerleriyle zıt olabilir ancak görüşler uygunsuz, saldırgan ve nefret dolu olsa bile ifade özgürlüğüne bağlılığı koruyoruz” yanıtını vermişti. 

Fotoğraf: The Harvard Crimson

Amerikalı Yahudi toplumunun önde gelen üyelerinden Hedge fon milyarderi Bill Ackman Harvard Yönetimine ikinci kez bir açık mektup yazarak Rektör Gay’in istifasını istedi.

Ackman mektubunda Claudine Gay’in görev süresi boyunca Harvard Üniversitesi’nin itibarına zarar verdiğini, 7 Ekim sonrasında kampüsteki olayları yanlış yönetmesinin antisemitizmin dünya çapındaki diğer üniversitelere ve kurumlara yayılmasına yol açtığını, Harvard’daki Yahudi öğrenciler ve öğretim üyelerinin kendilerine yönelik saldırıların cezasız kalması sebebiyle korktuklarını ve tüm bu sebeplerden ötürü üniversiteye yapılan milyarlarca dolarlık bağışın geri çekildiğini belirtti. 

Claudine Gay’a yönelik suçlamalar arasında intihal yaptığı iddiaları da var. 

Gazeteci Christopher Rufo, Gay’in 1997 yılında yazdığı doktora tezinde açıkça intihal yaptığını savundu ve tezden bazı kısımları yayınladı. 

Harvard Üniversitesi’nden 500’ün üzerinde akademisyen ise Claudine Gay’ destek amaçlı bir açık mektup yayınladılar. Akademisyenler “Üniversitenin bağımsızlığını savunma ve Harvard’ın akademik özgürlüğe olan bağlılığıyla çelişen siyasi baskılara direnme” çağrısında bulundular.

https://www.documentcloud.org/documents/24213862-corporationletter

- Advertisment -