Ana SayfaDış HaberVe Pentagon doğruladı: NATO üyesi ülkenin SİHA’sı, NATO üyesi ülkenin jeti tarafından...

Ve Pentagon doğruladı: NATO üyesi ülkenin SİHA’sı, NATO üyesi ülkenin jeti tarafından düşürüldü

Suriye’nin kuzeyinde ABD jeti tarafından bir Türk SİHA’sının düşürüldüğü iddiasını MSB yalanlanmıştı ama Pentagon iddiayı Reuters ve AP’ye doğruladı: “ABD birliklerine çok yaklaşan silahlı bir Türk insansız hava aracı düşürüldü. Bir NATO üyesi diğerine karşı nadiren güç kullanır.” Pentagon Sözcüsü: "Üzücü bir olay ancak Amerikalı komutanlar durumu olası bir tehdit olarak değerlendirdiler."

Associated Press’e ve Reuters’e konuşan Pentagon’dan yetkililer, ABD’nin Perşembe günü Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan ABD birliklerine çok yaklaşan silahlı bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü ve bir NATO üyesinin diğerine karşı nadiren güç kullandığını söyledi.

Yetkililerden biri, insansız hava aracının Haseke yakınlarındaki hedeflere bomba bıraktığını ve ABD birliklerini hedef almamasına rağmen bombaların ABD güçleri için tehlike oluşturacak kadar yakın olduğunun tespit edildiğini aktardı.

Yetkililer insansız hava aracının düşürülme emrinin, Türk askeri yetkililerine ABD güçlerinin bölgede bulunduğunu ve İHA’nın bölgeden ayrılmaması halinde ABD ordusunun onları korumak için harekete geçeceğini belirten bir düzineden fazla telefonun ardından verildiğini söyledi. Bir yetkili AP’ye İHA’nın bir ABD F-16 savaş uçağı tarafından düşürüldüğünü doğruladı.

Pentagon Sözcüsü: “Üzücü bir olay”

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder’da yaptığı açıklamada olayı üzücü olarak tanımladı:

“Üzücü bir olay ancak Amerikalı komutanlar durumu olası bir tehdit olarak değerlendirdiler. Olası tehdit karşısında Türkiye ile iletişime geçtik.”

Sosyal medyada dolaşan videoda Suriye’nin Rojava bölgesindeki Tel Emir kasabasında bir Türk SİHA’sının düşürüldüğü iddia edilmişti.

Amerikan WSJ’ye  konuşan bir Amerikalı resmi yetkili, bir ABD jet savaş uçağının, Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD kuvvetlerine tehdit olarak görülmesinin ardından Suriye’de bir Türk SİHA’sını düşürdüğünü söyledi. ABD’li yetkili bunun bir Türk SİHA’sı olduğunun farkında olduklarını söyledi

https://x.com/Charles_Lister/status/1709959609543184686?s=20

MSB, Türk SİHA’sı düşürüldü iddialarını yalanladı

Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama yapılmış, bakanlık, görüntülerde iddia edildiği gibi bir Türk SİHA’sının düşürüldüğü iddiasını yalanlamıştı.

- Advertisment -