Ana SayfaDış HaberVenezuela’da hileli seçim protestoları sürüyor: 11 kişi öldü, 750 kişi tutuklandı. Ordu...

Venezuela’da hileli seçim protestoları sürüyor: 11 kişi öldü, 750 kişi tutuklandı. Ordu muhalefeti suçladı: “Darbe yapıyorlar”

Venezuela'da başkanlık seçimlerinin ardından başlayan protestolarda şu ana kadar en az 11 kişi öldü, 750 kişi tutuklandı. Muhalifler liderler Caracas’ta binlerce taraftarlarıyla toplantı, orduya halk egemenliğini koruma çağrısı yaptı. Maduro’nun atadığı Savunma Bakanı ise generallerle kameraların karşına geçti ve sağ muhalefeti darbeyle suçladı. Latin Amerikalı liderler, Maduro'nun seçim zaferini tanımayı reddederken, Biden ve Lula ile görüştü, iki lider Venezuela'yı seçim verilerini açıklamaya çağırdı

Tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından ülke genelinde başlayan geniş çaplı protestolar, Venezuela’nın otoriter lideri Nicolás Maduro’ya yönelik eleştirileri arttırıyor.

Venezuela muhalefeti ve çok sayıda Latin Amerikalı lider, Maduro’nun 28 Temmuz’da yapılan ve ülkenin seçim kurulu tarafından ilan edilen zaferini tanımayı reddetti.

Sivil toplum örgütü Foro Penal’e göre protestolarda en az 11 kişi öldürüldü ve Venezuelalı yetkililer de yaklaşık 750 kişinin tutuklandığını söylüyor.

dış mekan, ağaç, cadde, kişi, şahıs içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Ordu’dan Maduro’ya destek açıklaması:

Muhalefetin göreve çağırdığı ordudan Maduro’ya destek geldi. Maduro’nun Savunma Bakanı López, generallerle kameraların karşısına çıktı, sağ muhalefeti darbe yapmaya çalışmakla suçladı:

Cumhurbaşkanı adayı Edmundo Gonzalez ve muhalefet lideri María Machado’nun Caracas’ta yaptığı mitingte, orduyu açıkça göreve çağırmıştı:

“Ordu, ülkenin zorbalığa karşı zaferini kendi gözleriyle gördü. Şimdi göreviniz, halk egemenliğini korumaktır.”

Protestolar devam ediyor

giyim, adam, insan, dış mekan, bina içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Muhaliflerin salı akşamı başkent Caracas’ta düzenlediği gösteriye binlerce kişi katıldı.

Gösteri büyük oranda olaysız geçti, güvenlik güçlerinin zaman zaman göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı gözlendi.

Protestocular yeni bir hükümet kurulana dek gösterilerini sürdüreceklerini söylüyor, güvenlik güçlerine kendileriyle birlikte hareket etme çağrısı yapıyor.

Başkent ve diğer şehirlerdeki protesto görüntülerinden bazıları şöyle:

Biden ve Lula Venezuela seçimleri hakkında telefonda görüştü: “Yarımkürede demokrasi için kritik bir an…”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva telefonla görüştü ve Venezuela’nın seçim verilerini açıklaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. 

Beyaz Saray’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, bu seçim sonucunun “yarımkürede demokrasi için kritik bir anı temsil ettiği” vurgulandı.

Biden ve Lula, “Venezuelalı seçim yetkililerinin sandık merkezi düzeyindeki tam, şeffaf ve ayrıntılı oylama verilerini derhal yayımlaması gerektiği konusunda mutabık kaldık.” dediler.

Muhaliflerin adayı Edmundo González: “Barışa giden yol hakikatten geçer.”

Demokratik Üniter Platformu’nun Başkan adayı Gonzalez, X hesabından yaptığı açıklamada Venezuelalıların iradesine sahip çıkan ülke ve kuruluşlara teşekkür etti.

Açıklama şöyle:

“BM, Uluslararası Adalet Divanı, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Kolombiya, Şili, Meksika, Arjantin, İspanya, İtalya, Portekiz, Peru, Kosta Rika, El Salvador, Uruguay, Panama, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti ve Paraguay’a, Venezuelalıların 28 Temmuz’da ortaya koydukları iradeye saygı gösterilmesi çağrısında bulundukları, hukuk sistemimizde ifade edildiği üzere oylama tutanaklarının CNE tarafından tablolar halinde yayınlanmasını talep ettikleri ve CNE tarafından davet edilen uluslararası bir gözlemci olan Carter Center tarafından yayınlanan açıklama için teşekkür ederiz.

Uluslararası toplum ve Venezuelalılar sonuçlara saygı gösterilmesini ve tüm oylama tutanaklarının yayınlanması suretiyle seçim şeffaflığının sağlanmasını talep etmektedir.

Barışa giden yol hakikatten geçer.”

- Advertisment -