Ana SayfaDış HaberYüzde altmış yanıkla sekiz yıldır kaldığı hapisten çıkan Israa Jabbis: “Filistin yaralıyken...

Yüzde altmış yanıkla sekiz yıldır kaldığı hapisten çıkan Israa Jabbis: “Filistin yaralıyken sevinmeye utanıyoruz”

Takas anlaşmasıyla İsrail hapishanelerindeki 33'ü çocuk, 6'sı kadın 39 Filistinli daha serbest kaldı. Serbest kalanlardan biri 8 yıldır hapiste olan 37 yaşındaki Israa Jabbis. 2015’de Kudüs’teki bir İsrail kontrol noktası yakınlarında arabasındaki gaz tüpü patlayan ve arabası alev alan Jabbis, İsrail askerlerine saldırı girişimi iddiasıyla tutuklanmıştı. Vücudunun yüzde 60’ında birinci derecede yanıklar olan ve 8 parmağı kesilen bir çocuk annesi Jabbis sekiz yıldır görmediği oğlu ve akrabalarıyla buluştu, Al Jazeera’ya konuştu: “Filistin yaralıyken sevinmeye utanıyoruz.”

Filistinli 33 yaşındaki İsra Ceabis, Doğu Kudüs’ün Beyt Hanina beldesindeki bir yüksek okulda özel eğitim ve rehabilitasyon bölümünde 2. sınıf öğrencisiydi.

https://x.com/AJArabic/status/1728618101346902131?s=20

10 Ekim 2015 tarihinde, Özel Eğitim modülü için hazırladığı araştırma projesinin son tesliminden bir gün önce Kudüs’teki evine doğru yola çıkmıştı.

Kudüs’teki Al-Zayyim askeri kontrol noktasına beş yüz metre kala arabası aniden alev aldı. Yardım çığlıkları atarak aracından dışarı fırlayan kadın, karşısında İsrail askerlerini buldu.

Israa’nın avukatına göre, Israa’nın aracında yanlışlıkla bir gaz tüpü patlamıştı. Patlama sırasında bir İsrail askeri de hafif yararlanmıştı. İsrail’e göre ise kadın kontrol noktasına saldırı yapmak üzereyken aracı patlamıştı.

Kıyafetleri çıkarılan ve 15 dakika boyunca asfaltın üzerine yatırılan Jabbar uzun süre ambulansın gelmesini bekledi. Bu arada vücudunun yüzde 60’ında birinci, ikinci ve üçüncü dereceden yanıklar oluştu. 8 parmağı kesildi. Koltuk altı derisi birbirine yapıştığı için ellerini havaya kaldıramayan ve burnuyla bir kulağı ciddi hasar almasına rağmen hayatta kalan Jaabis yargılandı.

Mahkemede İsrail makamları bunun bir saldırı olduğuyla ilgili kanıt sunamadı. Ama

11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapishanede gerekli tedavileri alamadığı için zaman zaman haber olan Israa Jaabis de takas anlaşması sonucu 8 yıl sonra evine geri döndü.

Takas anlaşmasıyla 33’ü çocuk, 6’sı kadın da serbest kaldı.

https://x.com/AJArabic/status/1728576394697810293?s=20

- Advertisment -