Ana SayfaHaberlerDünyaEn yanlış çıkan 2020 tahminleri

En yanlış çıkan 2020 tahminleri

Bir zamanlar 2020 yılı insanoğluna çok uzaklardaki bir tarih gibi geliyordu. Bilim insanları, yazarlar, fütüristler gelmeyeceği zannedilen 2020 için iddialı tahminlerde bulunmuştu. En yanlış çıkanlarını sizin için derledik.

1-“2020’de insan tek ayak parmaklı hale gelecek”

Bu tahmini, 1911’de İngiltere’deki Kraliyet Cerrahlar Koleji’nde bir seminer veren yaşlı cerrah Richard Clement Lucas yapmıştı. Lucas, insanların ayak parmaklarının az kullanıldığı için evrim sürecinde yavaş yavaş kaybolacağını ve 2020 yılından insan ırkının tek parmaklı hale geleceğini iddia etmişti. Ayaklarımızı çok kullanamadığımız bir yıl oldu ama çoğumuzun hâlâ ayak parmakları var.

2- “Maymun şoförlerimiz olacak”

Bu tahmin, plütonyumu bulan, 1951 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü alan Glenn T. Seaborg’a ait. 1994 yılında dünyaca ünlü küresel think tank RAND Corporation için hazırladığı fütüristik çalışmada, uzay ve internet alanındaki büyük değişimlerden cesaret alarak gelecekle ilgili çok iyimser tahminler yapmıştı. Bunlardan biri de iyi eğitilmiş maymunların 2020 yılında şoförlük gibi işleri yapabileceğiydi. Maalesef 2020 yılında Türkiye’de UBER bile çağıramadık.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Seaborg_kennedy.jpg
ABD Atom Enerjisi Kurumu başkanlığı da yapan Glenn T. Seaborg, JFK’yle.

3-“Uçan evlerde yaşayacağız”

Ünlü bilim kurgu yazarı ve fütürist, 2001: A Space Odyssey filminin senaristlerinden Arthur C. Clarke, 1966 yılında  “2020’de insanların uçan evlerde yaşayacağı”nı iddia etmişti.

 Arthur C. Clarke

4- “Hepimizin helikopteri olacak”

1951 yılında Popular Mechanics dergisi, 21. yüzyılda her ailenin garajında bir helikopter olacağını iddia etti. Dergi “Bu basit, pratik bireysel helikopterler iki kişilik ve çimlerinizin üzerinde inebilecek kadar küçük olacak” diyerek ayrıntılı tarif bile yapmıştı. Herkesin olmasa da bazılarının gerçekten şahsi helikopterleri var; çok yanılmış diyemeyiz.

5-  “2020’de ışınlama mümkün olacak; nano-hareketlilik çağına gireceğiz”

1985 yılında kurulan ve teknoloji endüstrisi üzerine çalışan Mobil Enstitüsü’nün kurucusu Michael J. O’Farrell, 2014 yılında yaptığı bir tahminde, 2020 yılında nano-hareketlilik çağına girileceğini, telepatiyle iletişim ve ışınlamanın mümkün hale geleceğini iddia etti. Ama bu yıl uçakla seyahat bile zor oldu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Resim-6-1.jpg

6- “Ve nihayet insanoğlu 2020’de Mars’ta”

1997 yılında Wired dergisinden Peter Schwartz and Peter Leyden,  2020 yılını insanların Mars’a ayak basacağı yıl olarak göstermişti. O anı ayrıntılı olarak tarif de etmişlerdi: “Dört astranot birlikte Mars’a inecek ve 11 milyar insan onları izleyecek.”  Bu yıl da olmadı. NASA’nın Mars’a insanlı seyahat için en son tahmini 2030 yılı.

7- “Bebek beşikleri bile çelikten yapılacak”

Ampulün ve daha birçok şeyin mucidi Thomas Edison, 1911 yılında Miami Metropolis gazetesine bir röportaj verdi.  Edison, 21. yüzyılda evlerin çelikten yapılacağını, hattâ bebek beşiklerinin de bile çelik olacağını iddia etti. Edison her konuda haklı çıkmamış olabilir; yine de kendisine minnettarız.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:1399489394044.jpg
Thomas Edison.

8- “Evlerimizden elektronik oy kullanabileceğiz”

1997 yılında Wired dergisinde çıkan makalelerinde Schwartz ve Leyden, 2008 başkanlık seçimlerinde Amerikalıların evlerinden elektronik oy kullanabileceklerini iddia etmişti. 2020 seçimlerinde çoğu Amerikalı evlerinden oy kullandı — ama elektronik olmayan postayla.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download.jpg
Son ABD seçimlerinde oy vermek için sırada beklerken cep telefonlarına bakan seçmenler.

9-  “Herkes kahve ve çay içmeyi bırakacak”

1937 yılında Nikola Tesla, 21. yüzyılda kahve, çay ve sigara içmenin artık moda olmayacağını, insanların bu alışkanlıkları gönüllü olarak terk edeceğini iddia etmişti. Pandemi bitince, dünyanın her yerindeki Nikola Tesla adlı cafelerde bu tahmini hatırlayanlar gülümseyerek çay ve kahvelerini yudumlayabilir.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-01-03 12.14.39.png
İstanbul’daki bir Nikola Tesla cafesi

10- “2020’de yemek yemek artık bir ihtiyaç olmayacak”

2005’te, yani 15 yıl önce, fütürist ve bilişimci Ray Kurzweil, The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology diye bir kitap yazdı. 2020’li yıllarda insanların, kan dolaşımına karışarak hücreleri besleyen nanobotlarla temel gıda ihtiyacını karşılayacağını ve yemek yeme alışkanlığının biteceğini iddia etti. Muhtemelen yılbaşı yemeğinde bunu tekrar düşünmüştür.

11- “2020’de robotlar terapistiniz olacak”

2014’de “Sıçrayış 2020” adlı iddialı bir kitap yayınlandı. 2020 yılıyla ilgili fazla ümitvar tahminlerin yer aldığı kitabın içindeki en ileri iddia, trend uzmanı Ariane Van de Ven’e aitti. Ted Talks konuşmacısı olan De Ven, 2020 yılında robotların terapist, asistan, hattâ yakın arkadaşlarımız olabileceğini iddia etti. 2020 yılında bu gerçekleşmeyince gerçek bir terapiste gitmiş olabilir.

12 “2020 yılında fütüristlere ihtiyaç kalmayacak”

2020 yılı için yapılan en iddialı tahminlerden biri, 2012 yılında Cisco Visual Networking’in baş futuristi Dave Evans’den geldi. Evans, Mashable dergisine, 2020 yılında artık gelecek tahmini için fütüristlere ihtiyaç kalmayacağını, geleceği zengin datalarla algoritmaların otomatik olarak tahmin edeceğini söyledi. Linkedin profilinden baktık. Evans fütüristlikten vazgeçmiş. Son işi Silikon Vadisi’ndeki Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde yöneticilik. (CNN)

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik