Ana SayfaHaberler16 yıl sonra AİHM hakaret dedi

16 yıl sonra AİHM hakaret dedi

2004 yılında Başbakanlık için hazırladıkları Azınlık Raporu için bir milletvekilinin Meclis’te söylediği “Bu kepazelik raporunu hazırlayan entel devşirme takımı zehirli salyalarını akıtmayı başardılar”, “Azınlık arayanlar, analarına, babalarının kim olduğunu bir kez daha sorsunlar” sözlerini hakaret saymayan mahkemenin kararı 16 yıl sonra AİHM’den döndü. Türkiye Oran ve Kaboğlu’na 2’şer bin Euro tazminat ödeyecek.

Prof. Dr. Baskın Oran ve Prof. İbrahim Kabaoğlu, 2004 yılında Başbakanlığın daveti üzerine üyesi oldukları Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nda hazırladıkları Azınlık Raporu yüzünden raporlarını açıkladığı sırada fiziki saldırıya uğramış, haklarında dava açılmış, rapor yüzünden siyasetçiler ve gazetelerden işittikleri hakaretlere karşı açtıkları 12 davadan da 11’i reddedilmişti.

AİHM’in Türkiye’yi mahkum ettiği dava, dönemin ANAP milletvekili Süleyman Sarıbaş’ın  2004 yılında genel kurul oturumunda Oran ve Kabaoğlu için söylediği “entelektüel dönekler, zehirli salya saçan ve yurt dışından emir alan hainler” hakaretlerinden sonra Oran ve Kabaoğlu “kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı şikayette mahkeme kovuşturmaya gerek yok kararı vermişti.

Hakaret ve tehditler sonrasında kavuşturma yapılmaması içeren başvuruyla ilgili AİHM, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

Karar gereği, Türkiye’ye Oran ve Kabaoğlu’na 2’şer bin Euro maddi tazminat ödeyecek.

- Advertisment -