Ana SayfaHaberler97’inci yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin karnesi

97’inci yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin karnesi

Eski Hazine Bakanı ve Meclis Başkanı Kaya Erdem 92 yaşında ‘Neden Başaramıyoruz’ adlı bir kitap yazdı. Erdem, kitabında uluslararası örgütler tarafından hazırlanan endekslerde Türkiye’nin durumunu ortaya koyan bir tabloya yer verdi. Tablodaki Türkiye’nin notları kırık...

Anavatan Partisi’nin kurucularından, 1983-88 yılları arasında Özal Hükümeti’nde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı ve 1989’da Meclis Başkanlığı yapan Kaya Erdem, ‘Neden Başaramıyoruz?- Demokratik bir Türkiye’ başlıklı yeni kitabını yayımlandı.

92 yaşındaki Erdem ‘Neden Başaramıyoruz’ sorusuna net bir cevap veriyor: “Çünkü kuvvetler ayrılığı hayata geçirilemiyor.”

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:www.dogankitap.com.jpg

Erdem, tam bir kuvvetler ayrılığı olabilmesi için çözümü beş maddede toparlamış:

“Bugün yaşadığımız sorunların temelinde, çağdaş demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığının tam gerçekleştirilememesi vardır. Kuvvetler ayrılığının tam gerçekleşmesi için meclisin iktidarı denetleyebilmesi, düşünceyi yayma ve örgütlenme özgürlüğü yanında yargının bağımsız ve tarafsız, yerel yönetimlerde özerklik, siyasi partilerde iç demokrasi olması gereklidir. Tüm bunlar sağlandıktan sonra, ülkemizin önündeki bütün engeller kalkacak, bugün yaşadığımız sorunlarla karşılaşmayacak ve özgürlük içinde yaşayacağız.”

Kaya Erdem’in kitabında en dikkat çekici bölümlerden birini, uluslararası örgütler tarafından hazırlanan endeksler kullanılarak hazırlanan,  Türkiye’nin mevcut durumunun fotoğrafını gösteren tablo oluşturuyor.

Tablo hiç iç açıcı değil.

Türkiye, BM Kalkınma Programı’nın insani gelişme endeksinde 189 ülke arasında 64’üncü; Dünya Bankası Hukukun Üstünlüğü endeksinde 127 ülke arasında 107’inci; Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yolsuzluk endeksinde 100 ülke arasında 78’inci ve Dünya Bankası basın özgürlüğü endeksinde 175 ülke arasında 154’üncü sırada yer alıyor.

Cumhuriyet’in 97’inci yılında Türkiye’nin karnesi şöyle:

- Advertisment -