Anasayfa / Dünya / ABD İran’a kara operasyonu hazırlığında: Hark Adası hedefte

ABD İran’a kara operasyonu hazırlığında: Hark Adası hedefte

Pentagon’un sınırlı kara harekâtı planlarında, İran’ın petrol ihracatının kalbi sayılan Hark Adası ve Hürmüz Boğazı çevresi öne çıkıyor.

Pentagon, İran’daki savaş beşinci haftasına girerken, haftalar sürebilecek sınırlı kara operasyonlarına hazırlanıyor. The Washington Post’un ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre planlar, tam kapsamlı bir işgalden ziyade özel kuvvetler ve konvansiyonel birliklerle yapılacak nokta operasyonlarını içeriyor.

Operasyon senaryoları arasında, İran’ın Körfez’deki en kritik petrol ihracat noktalarından biri olan Hark Adası’na baskın ve Hürmüz Boğazı yakınındaki kıyı bölgelerinde silah depolarının hedef alınması bulunuyor.

Planların uygulanması halinde ABD askerlerinin İran’a ait İHA’lar, füzeler, kara ateşi ve el yapımı patlayıcılar gibi ciddi tehditlerle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Buna karşın, Donald Trump’ın bu planları onaylayıp onaylamayacağı henüz net değil. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “Pentagon’un görevi başkana seçenek sunmaktır. Bu, karar verildiği anlamına gelmez” açıklamasını yaptı.

Sahadaki askeri hareketlilik ise dikkat çekiyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), yaklaşık 3.500 askerin USS Tripoli ile bölgeye ulaştığını duyurdu. Bu birliklerin 31. Deniz Piyade Sefer Birliği’ne bağlı olduğu ve beraberlerinde savaş uçakları ile amfibi taarruz unsurları getirdikleri belirtildi. Ayrıca ABD’nin 82. Hava İndirme Tümeni’nden binlerce askeri daha bölgeye sevk etmeyi planladığı ifade ediliyor.

Washington kulislerinde son haftalarda, Hark Adası’nın ele geçirilmesi seçeneğinin ciddi biçimde tartışıldığı, bunun İran’a karşı ekonomik baskıyı artırmak ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasını zorlamak amacı taşıdığı belirtiliyor.

İran cephesi ise sert mesajlar veriyor. Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, ABD’nin bir yandan müzakere mesajı verirken diğer yandan kara saldırısı planladığını öne sürerek, “Amerikan askerlerinin karaya çıkmasını bekliyoruz” dedi. İran donanma komutanı Şehram İrani ise USS Abraham Lincoln menzile girdiğinde hedef alınacağını açıkladı.

İran ayrıca çatışmanın genişleyebileceği sinyalini veriyor. Tahran’a yakın kaynaklar, Kızıldeniz’in girişindeki Bab el-Mendeb Boğazı’nda yeni bir cephe açılabileceğini ve Yemen’deki İran destekli Husilerin devreye girebileceğini öne sürüyor.

Bölgesel diplomasi trafiği de hızlandı. Pakistan, ABD ile İran arasında arabuluculuk girişimi başlatırken; Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlarının katılacağı görüşmelere ev sahipliği yapıyor.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın