Ana SayfaHaberlerDünyaABD seçimleri: Kritik eyaletlerde son durum ne?

ABD seçimleri: Kritik eyaletlerde son durum ne?

T.s 11.00 itibarıyla ABD'de başkanlık seçimlerinde oy sayımı dört eyalette devam ediyor. Bu eyaletlerin hiçbirinde adayların diğerine karşı kesin bir üstünlüğü bulunmuyor. Bu da yarışın kazananının ilan edilmesini geciktiriyor.

Kritik eyaletler Nevada, Arizona ve Georgia ve Pennsylvania’nın tamamında Demokrat Parti adayı Joe Biden yarışı önde götürüyor. Biden, Pennsylvania’yı ya da diğer üç eyaletten ikisini alması halinde başkanlık için yeterli delegeye ulaşacak.

Başkan Donald Trump’ın ise iddiasını sürdürebilmek için Pennsylvania’yı kazanması şart ancak yeterli değil. Diğer üç eyaletten de en az ikisini kazanması gerekiyor.

ABD’de seçimin eyaletlerde düğümlenmesinin nedeni de 200 yılı aşkın bir süredir uygulanan iki aşamalı seçim sistemi. Halk, başkan değil, başkanı seçen Seçici Kurul’daki delegeler için oy kullanıyor.

Her eyaletin 538 üyeli bu kurulda delegesi var ve bu delege sayısı da nüfusuna göre belirleniyor. Nebraska ve Maine haricinde, bir eyalette en çok oyu alan aday, o eyaletin tüm delegelerine sahip oluyor.

Başkan seçilebilmek için Seçici Kurul’da 270 delege sayısına ulaşmak gerekiyor. Şu anda Biden’ın 253, Trump’ın ise 214 delegesi var.

Hangi eyaletlerde postayla oy kullanılabiliyor?

Bu sene seçimlerde koronavirüs önlemleri kapsamında çok daha fazla sayıda seçmen, postayla oy kullanmayı tercih etti.

Postayla oy kullanan seçmenlerin çoğunluğu Demokrat Parti’den yana oy kullanırken sandığa giden seçmenlerin çoğunlukla tercihini Cumhuriyetçilerin adayı Trump’tan yana kullandığı görülüyor.

Biden’ın önde olduğu eyaletler

Pennsylvania

20 delegesi bulunan Pennsylvania’da, son verilere göre Biden’ın burada Trump’a attığı fark büyüyor.

Sandıklar açıldığında Trump’ın açık ara önde olduğu bu eyalette, postayla kullanılan oyların sayımına geçilmesiyle birlikte Biden yükselişe geçti.

Biden, geriden geldiği yarışta Cuma sabahı Trump’ın önüne geçti. İki aday arasındaki oy farkı 30 binin hemen altında. Bu da 0,5 puanlık bir farka denk geliyor.

Biden, bu eyaleti kazanırsa başkanlık için yeterli delege sayısına ulaşmış olacak.

Trump, ise yarışta kalabilmek için bu eyaleti kazanmak zorunda. Ancak burayı kazanması da tek başına yetmiyor. En az iki eyalette daha durumu kendi lehine çevirmesi gerekiyor.

Nevada

6 delegeye sahip Nevada’da da sayım devam ettikçe Biden farkı açmayı sürdürüyor.

Biden ile Trump arasında 1,8 puan ve yaklaşık 23 bin oy farkı var.

Nevada’da oy sayım işlemi oldukça yavaş ilerliyor.

Üstelik bu eyalet, son gönderim tarihi 3 Kasım olmak üzere, 10 Kasım’a kadar ulaşan oyları da sayıma dahil edecek.

Arizona

Bu seçimin kritik eyaletlerinden biri de 11 delegeye sahip Arizona.

Cumhuriyetçi Parti’nin kalesi olarak bilinen bu eyalette oy sayımı başladığından bu yana Biden önde gidiyor.

Ancak bir ara 60 binin üzerine çıkan oy farkı 30 bine kadar geriledi.

Arizona’da Latin Amerika kökenli nüfus ve şehirli orta-üst sınıf giderek büyüyor. Her iki seçmen grubu da ağırlıklı olarak Demokratları tercih ediyor.

Burası ayrıca koronavirüs salgınının da en kötü etkilediği eyaletler arasında yer alıyor. Seçmenlerin önemli bir kısmı Trump’ın krizi kötü yönettiğini düşünüyor.

Georgia

16 delegeye sahip bu eyalet, yarışın da en başa baş gittiği yer.

Biden, Cuma günü itibarıyla Trump’ın önüne geçti.

Ancak iki aday arasında 0,1 puanlık bir fark var. Bu da 4 bin civarında oya denk geliyordu; ancak şu an (7 Kasım Cumartesi, İstanbul saatiyle öğlen 13:00) itibariyle 7 bin civarına çıkmış bulunuyor.

Eyalet kanunları uyarınca, burada yeniden sayım yapılması bekleniyor.

Demokrat Parti adayı Biden, ırkçılık karşıtı eylemlerin yapıldığı ve Trump’ın bu yöndeki politikalarına tepki gösteren bu eyaleti kazanma konusunda umutlu.

Trump’ın önde olduğu eyaletler

Sonuçların açıklandığı eyaletlere bakıldığında delegelerin 214’ünü kazanan Başkan Trump’ın, koltuğunu korumak için 56 delegeye daha ihtiyacı var.

Alaska

Sandıkların en son kapandığı eyaletlerden olan Alaska’da henüz oyların bir kısmı sayılsa da, on yıllardır Cumhuriyetçi adayları destekleyen eyalette Trump büyük bir farkla önde gözüküyor.

Trump’ın bu eyaletten üç delegeyi almasına kesin gözüyle bakılıyor.

North Carolina

North Carolina 15 delegeye sahip. Eyalette oyların yüzde 96’sı sayıldı. Seçim öncesi yapılan anketler Biden’ı önde gösterse de, şu ana kadar yapılan sayımlara göre Trump rakibinden 76,737 oy önde.

Bu eyalette postayla kullanılan oyların en geç 3 Kasım’da gönderilmiş ve 12 Kasım’a kadar da ulaşmış olması şartı aranıyor. Bu nedenle kesin sonuçların önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Kuzey Carolina, postayla oy kullanma işleminin başladığı ilk eyalet ve bugüne kadar postayla oy kullanma talebinde bulunanların sayısı da rekor düzeye ulaşmış durumda. Bu talepte bulunanların yarısından fazlası Demokrat Parti üyesiydi.

Kaynak: BBC

- Advertisment -