Ana SayfaHaberlerDünyaABD seçimlerine 11 kala salıncak eyaletlerde Biden önde

ABD seçimlerine 11 kala salıncak eyaletlerde Biden önde

3 Kasım’daki seçimlere sadece 11 gün kala toplamda 45 milyon Amerikalı erken oy kullanmış durumda. Biden ülke genelinde ve kritik eyaletlerdeki anketlerde Trump’tan epey ileride ve Hillary Clinton’ın son seçimdeki son iki hafta rakamlarından daha iyi durumda. 2016 sürprizinden korkan demokratların anketlere güvenmesi için bir sebebi daha var: Kararını çoktan verip erken oy kullananlar.

ABD Başkanlık seçimlerine 11 gün kala Joe Biden ülke geneli anketlerinde Donald Trump’ın epey önünde görülüyor.

12 Ayrı kuruluşun yaptığı ülke geneli anketlerinin tamamında Biden önde.

Fakat bu, Demokrat adayın zaferini garantilemiyor. Hillary Clinton da kampanyası boyunca ülke geneli anketlerinde Trump’ın çok önünde olmasına rağmen, eyalet oylarıyla kaybetmişti.

Başkanlık seçimlerinde her eyalete belirli delege oyu tahsis edildiği için, ülke genelindeki başarı belirli bir eyalette daha çok oy alan ismi değiştirmiyor. “Swing State” denilen, Türkçeye de “Salıncak Eyalet” olarak çevrilen, Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar arasında kıran kırana mücadelenin yaşandığı seçim bölgeleri bu yüzden çok önemli.

2020 seçimlerinin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerden en kritikleri Arizona, Florida, Michigan, North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin.

CNBC / Change Research’ün son araştırmasına göre salıncak eyaletlerde Biden, ülke genelindeki üstünlüğünü sürdürüyor (yüzde olarak):

  • Arizona: Biden 51, Trump 45 (+6)
  • Florida: Biden 50, Trump 45 (+5)
  • Michigan: Biden 51, Trump 44 (+7)
  • North Carolina: Biden 50, Trump 47 (+3)
  • Pennsylvania: Biden 49, Trump 47 (+2)
  • Wisconsin: Biden 52, Trump 44 (+8)

Trump bu rakamlarda Biden’a yetişse bile artık çok geç kalmış olabilir. Çünkü U.S. Elections Project’in son verilerine göre, 45 milyon Amerikalı çoktan oyunu postayla kullanmış durumda.

Ekim bu sefer sürpriz yapmadı

Amerikan seçimlerinin sathı mailinde gidişatı değiştirebilecek, “October Surprise” (Ekim Sürprizi) olarak adlandırılan birçok olay meydana geldi. Fakat siyasi analistlere göre bunlardan hiçbiri genel manzarayı değiştirmedi.

Ekim’in ilk günlerinde Trump’ın koronavirüs testinin pozitif olduğunu açıklaması ve akabinde hastaneye kaldırılması sonrası Biden’ın oylarında keskin bir düşüş gözlendi. Başkan’ın kısa sürede iyileşip yoğun tempolu seçim takvimine tekrardan adapte olması da işine yaradı.

Geçtiğimiz hafta ise Trump ve kampanyasına yakın kişiler (Rudy Giuliani) Biden’ın oğlunun e-maillerini ele geçirdi ve New York Post, Joe Biden’ın Başkan Yardımcılığı döneminde oğlu vasıtasıyla ve onun yararına Ukraynalı bir şirketle bağlantı kurduğunu belgelerle yazdı.

İki kritik eyalette neler oluyor?

Arizona (11 eyalet oyu): Phoenix’te Trump yanlısı LGBT etkinliği

Sadece kritik eyaletlerde boy gösteren “Trump Pride” isimli LGBT grubu, Arizona’nın Phoenix kentinde düzenlediği organizasyonlarla eşcinsel seçmenin gönlünü almaya çalışıyor. 

Trump’a desteğin iyice düştüğü eyalette Cumhuriyetçi yetkililer eşcinsel topluluklara ulaşabilmiş olmanın bir artı kazanç olduğunu dile getiriyor.

Wisconsin (10 eyalet oyu): Kutsal 9’lu Kamala Harris’ten yana

Ülke tarihinde isim yapmış 9 siyah (kız) kardeşlik cemiyetinden Alfa Kappa Alfa’nın üyesi olan Başkan Yardımcısı adayı Kamala Harris’in varlığı, bu grupların en güçlü örgütlenmeye sahip olduğu Wisconsin’de Demokratlar adına büyük avantaj sağlıyor.

Divine Nine (Kutsal Dokuzlu) aslında herhangi bir siyasi adaya açıktan destek belirtmiyor. Ama Alfa Kappa Alfa’nın Marquette Üniversitesi’ndeki 25 üyesi, Harris’in Mike Pence ile münazarasını bir zoom partisi yaparak izledi.

- Advertisment -