Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiABD Ulusal Kanser Enstitüsü: 'Korona geçirenler aşı ile aynı korumaya sahip'

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü: ‘Korona geçirenler aşı ile aynı korumaya sahip’

Azalan antikor seviyeleri hakkında son aylarda yayımlanan raporlar, koronavirüse bağışıklığın birkaç ay içinde kaybolabileceği, dolayısıyla virüse karşı tekrar savunmasız kalınacağı endişesi yaratmıştı. Son araştırma bu karamsarlığı dağıtıyor.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada, koronavirüsle enfekte olanların vücutlarında oluşan antikor seviyeleri ölçüldü.

Sonuçları enstitünün direktörü Dr. Ned Sharpless tarafından açıklanan araştırmaya göre, koronavirüs taşıyanların vücutlarındaki antikor artışının herhangi bir koronavirüs aşısı alan kişiyle neredeyse aynı seviyede olduğu belirtildi.

Sharpless, doğal yollardan antikor oluşturan kişiler hakkında şöyle konuştu: “Koronavirüs geçirenler çok daha az risk taşıyor. Bu kişiler etkili bir aşıdan alınan korumayla aynı tür bir korumaya sahipler. Virüsü tekrar kapmaları çok çok nadir bir olasılık.”

Azalan antikor seviyeleri hakkında son aylarda yayımlanan raporlar, koronavirüse bağışıklığın birkaç ay içinde kaybolabileceği, dolayısıyla virüse karşı tekrar savunmasız kalınacağı endişesi yaratmıştı. Buna karşılık ABD’nin La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde yapılan çalışmada, koronavirüs enfeksiyonundan sekiz ay sonra, iyileşen çoğu kişide virüsle savaşmak için hâlâ yeterli bağışıklık hücresi olduğu ortaya çıkmıştı.

Araştırmada ayrıca, koronavirüse karşı bağışıklık hücrelerinin vücutta uzun süre kalabileceği belirtilmiş; La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’ndeki çalışmayı yöneten virolog Shane Crotty, “Bu bağışıklık hücresi miktarı, insanların hastalığa ağır geçirmelerini on yıla kadar önleyecektir” demişti.

- Advertisment -