Ana SayfaHaberlerDünyaABD Yüksek Mahkeme yargıcı Ginsburg’e üst düzey veda

ABD Yüksek Mahkeme yargıcı Ginsburg’e üst düzey veda

Geçen hafta hayatını yitiren ABD Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün cenazesi, ABD Yüksek Mahkemesi'nde iki gün tutulmasının ardından dün Kongre’ye getirildi. Ginsburg’ün naaşını birçok siyasetçi, hukukçu ve asker ziyaret etti. Antrenörü ise huzurunda üç kez şınav çekerek veda etti.

Ginsburg’ün dün (25 Eylül) Kongre’de kurulan katafalka konan naaşı Demokrat Başkan adayı Joe Biden, eşi Jill Biden ve Başkan yardımcılığı için aday gösterilen Kamala Harris tarafından ziyaret edildi.  

Cenazesi Yüksek Mahkeme binasına getirilen ilk kadın yargıç olan Ginsburg’ü burada da Kongre üyeleri, askerler ve başkaları ziyaret etmişti. Anmalardan en dikkat çekeni, merhum yargıcın kişisel antrenörü Bryant Johnson’un saygısını gösterirken Ginsburg huzurunda 3 kez şınav çekmesi oldu.

Ginsburg’e üst düzey tören

Cenazesi iki gün önce ABD Yüksek Mahkemesi’nde, önde gelen yargıçların heykellerinin bulunduğu Büstler Salonu’na getirilen Ginsburg’ün ailesi burada taziyeleri kabul etti.

Burada düzenlenen cenaze törenine kendisini 1993’te Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak atayan eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton da katıldı. Ayrıca Ginsburg ile beraber çalışmış yüzlerce hukukçu da törende yer aldı.

Pandemi nedeniyle mahkeme binasına alınmayan binlerce ABD’li ise cenaze törenine dışardan katıldı.

ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts, törende yaptığı konuşmada, Ginsburg’ün hayatı boyunca kadın hakları için mücadele verdiğini hatırlattı:

“Kadın olduğu için yaşadığı ayrımcılıklar nedeniyle hukuku seçti ancak hukuk fakültesinde de iş piyasasında da ayrımcılığa maruz kalmaya devam etti. Girdiği yolda yılmadan ve büyüyerek devam eden Ruth, seçildiği Yüksek Mahkeme’de bu tür ayrımcılıkla mücadelenin önde gelen savunucusu haline geldi.”

ABD Başkanı Donald Trump da eşi Melania ile birlikte Ginsburg’ün cenazesini ziyaret etti ve tabutunun başında saygı duruşunda bulundu.

Uzun süredir kanserle mücadele eden Ginsburg, ocak ayında geçirdiği ameliyat sonrasında evinde tedavi görmeye başlamış, ancak geçen hafta 87 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Ginsburg önümüzdeki hafta içinde Arlington Ulusal Mezarlığı’nda özel bir cenaze töreniyle defnedilecek.

Dönemin Demokrat ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 1993 yılında Yüksek Mahkeme’ye atanan Ginsburg, liberal görüşleriyle tanınıyordu.

(The Guardian, AA).

- Advertisment -