Ana SayfaHaberlerDünyaABD’de büyük endişe: Trump, ‘posta yoluyla oy’ üzerinden maraza çıkartacak!

ABD’de büyük endişe: Trump, ‘posta yoluyla oy’ üzerinden maraza çıkartacak!

Amerikan iç siyasetini yakından izleyen akademisyen Soli Özel’in Medyascope yayınında Amerikan basınından aktardığı bilgiler dudak uçurtacak cinsten… Bu bilgiler gerçekse, ‘Türkiye küçük Amerika olacak’ hedefine nazireyle türetilmiş o benzetme hakikaten gerçekleşmiş, ABD, ‘büyük bir Türkiye’ olmuş demektir. İşte Soli Özel’in anlattıkları:

“Amerika Birleşik Devletleri’nde seçime önceden postayla oy vererek katılmak mümkün. Özellikle Covid-19 salgını nedeniyle bunun bu seçimde çok yüksek oranlarda gerçekleşmesi bekleniyor. Trump’ın kendisi ikametini Florida’da gösterdiği için yıllardan beri oylarını postayla kullanmış.

“Fakat Trump bu kez posta yoluyla oy vermenin Amerikan tarihinde görülmemiş bir usulsüzlüğe, hileye yol açacağını söylüyor.

“Birkaç gün önce New York Times, daha sonra da Washington Post yazdı, bu sene pobta yoluyla oy vermeyi düşüneceklerin oranının yüzde 76 ya da 77 olması bekleniyor. Dolayısıyla Amerikan Posta İdaresi bu seçimde inanılmaz derecede kritik bir rol oynayacak.

“Amerikan Posta İdaresi müflis bir kurum. Demokratlar buna fon ayırmak için ne zaman teklif yapsalar Cumhuriyetçiler bunu engelliyorlar. Sebebi, posta yoluyla oy verecek olanların çoğunluğunun Demokratlara oy vereceğinin düşünülmesi…

“Trump, bunun da kendi açısından bir çaresini buldu. Bir taraftan posta yoluyla oy vermenin büyük usulsüzlüklere yol açacağını iddia ederek seçimi gayri meşrulaştırmaya çalışıyor, öte yandan kendi seçim kampanyasına 1,5 milyon dolar bağışta bulunmuş, eşi Kanada’ya büyükelçi atanmış Devos adlı bir adamı Amerikan posta servisinin başına getirdi. Bu adam, geldiği günden beri posta hizmetlerinin yapılamaması için ne mümkünse bunları uygulamaya başladı.

“Amerikan gazetelerinde ve gelen birtakım videolarda görüyoruz, bilen bilir, Amerika’da her sokakta bir posta kutusu vardır, lacivert, kalabalık bir sokaksa günde iki kez, değilse bir kez postacı gelir mektupları alır, ana merkeze götürür ve oradan da dağıtılır.

“Şimdi her yerden posta kutularını kaldırıyorlar, adam iş başına geçer geçmez fazla mesaiyi kaldırdı, Demokratların posta idaresinin bütçesini artırmak için yaptığı teklifler Cumhuriyetçiler tarafından reddedildiği için zaten yavaş olan hizmetler daha da yavaşlamaya başladı. Bu durumda insanların oy pusulalarını da posta yoluyla almaları mümkün olmayacak, oy pusulalarını doldurup gönderdiklerinde de bunun zamanında yerine varmasının engellenmesi de söz konusu.

“34 eyalette, eğer postayla gönderdiğiniz oy pusulası seçim gününe kadar yetkililerin eline geçmezse geçersiz sayılıyor. Bu nedenle, ağırlıklı olarak Demokratlara oy çıkan mahallelerde daha az sandık bulundurulması, saatlerin kısıtlanması, kimlik gerekliliği öne sürülerek insanların oy vermesinin engellenmesi söz konusu olabilecek. Çünkü bizde olduğu gibi kimlik verilmiyor ABD vatandaşlarına, şayet ehliyetiniz de yoksa kimliğinizin olmadığı gerekçesiyle oy kullanamayabilirsiniz. Trump, mafya usülü, bunların hepsini kullanacaktır.

“Fakat öne çıkan, posta hizmetlerini kendi yararına bir sonuç çıkmasını sağlamak amacıyla ya da kendi aleyhine çıkacak bir sonucu engellemek amacıyla kullanılacağı endişesi…

“Son bir not: Eğer hakikaten yüzde 75, yüzde 76 posta yoluyla oy verecekse, bu şu demektir, demek ki yüzde 25-26 da sandık başına giderek oy verecek. Biz biliyoruz ki, Trump’a gönül vermiş olanlar Covid,19’un bir komplo olduğunu düşünüyorlar, maske takmanın özgürlüklerine zincir takılması anlamına geldiğine inanıyorlar. Bu insanlar muhtemelen sandığa gidecektir, buna karşılık Biden’a oy verme ihtimali yüksek olan seçmen de postayı tercih edecek. O zaman ne olacak? Seçim gecesi muhtemelen Trump’ın lehine bir sonuç çıkacak. Posta yoluyla gelen oyların sayılması en az birkaç hafta sürecek, çünkü yeterli sayıda personel yok. Bütün bunları göz önünde bulundurduğunuzda, Trump’ın o gece “fiilen (sandıkta) verilmiş oylara bakarak “Ben kazandım” demesi, daha sonra postayla gelen oylarla seçimi kaybetmesi söz konusu olunca da, bunun komplo, hile vb. olduğunu öne sürerek ciddi bir siyasi kriz yaratma ihtimali de ortada.

“Amerika Birleşik Devletleri Zimbabwe usulü bir seçime gidiyor görüntüsü var şu anda ve o nedenle de Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Nancy Pelosi Temsilciler Meclisi’ni toplantıya çağırdı ve acil tedbirler alınmasını istedi. Ne var ki Senato buna katılmadıkça, ki Senato’daki cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Mitch McConnell seçmece bir kötülük timsali olarak orada duruyor, senatonun bu tekliflere destek vereceği düşünülemez.”

- Advertisment -