Ana SayfaHaberlerDünyaAB’den Rusya’ya Navalny yaptırımları geliyor

AB’den Rusya’ya Navalny yaptırımları geliyor

Avrupa Birliği’nin (AB) Aralık 2020'de başlattığı Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’nin ilk uygulaması: AB Dışişleri Bakanlarının dün (22 Şubat) Brüksel'de düzenledikleri toplantıda, Rus muhalif siyasetçi Navalny’nin tutuklanıp hapsedilmesinde sorumlu görülen dört üst düzey Rus yetkilisine yaptırım kararı alındı.

AB Dışişleri Bakanları toplantısında (22 Şubat) Rus muhalif siyasetçi Navalny’nin hapsedilmesinde sorumluluğu bulunan dört üst düzey yetkiliye yaptırım uygulanması kararı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından açıklandı.

Böylece AB’nin Aralık 2020’de başlattığı Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’nin ilk uygulaması da gerçekleşmiş olacak.

İsimleri açıklanmasa da AB’nin yaptırım uygulayacağı Rus yetkililerin Başsavcı İgor Krasnov, Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksander Bastryikin, Tevkif Kurumları Başkanı Aleksander Kalaşnikof ve Rusya Ulusal Muhafızlar Birliği Başkanı Viktor Zolotov’un olduğu tahmin ediliyor.

Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’nin Navalny’den sonra Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala bağlamında Türkiye’ye de uygulanabileceğine dair yorumlar var.

- Advertisment -