Ana SayfaHaberlerAdalar’ın Planlama ve İmar yetkisi, 'müsilaj gerekçesiyle' Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi

Adalar’ın Planlama ve İmar yetkisi, ‘müsilaj gerekçesiyle’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi

Cumhurbaşkanı kararıyla Prens Adaları’nın da aralarında bulunduğu Marmara Denizi’nde plan yapma yetkisi İBB’den alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kılındı. Gerekçe olarak ise müsilaj öne sürüldü.

5 Kasım 2021 tarihinde Marmara Denizi, kıyı kenar çizgisinin içinde kalan bütün adaları ve bir yarım adası ile birlikte, Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi.

Yedi ilin üç ilçesinin belediyeleri (Prens Adaları, Erdek ve Marmara ilçeleri) bu kararla kendi ilçe sınırları içindeki imar yetkilerini Özel Çevre Koruma Kurumu’na devretti.

Bu ilçelerin bağlı bulundukları büyük şehir belediyelerinin plan yetkileri de ellerinden alınmış oldu.

Yetki devrinin gerekçesi olarak, sene başında Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj (salya) felaketi gösterildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, kararla İBB’nin elinden adalarda plan yapma yetkisinin alındığını belirterek “Kararı demokratik karar alma açısından olumsuz değerlendiriyorum. Adalar’ın acil planları şu anda mecliste karar almayı beklerken süreci uzattığından dolayı da olumsuz değerlendiriyorum. Uygulamayı görmedik ama sonraki süreçler arasında da Adalar’ın korunması ve yapılaşmanın önüne geçilmesi açısından da çeşitli soru işaretleri kafamızda oluşuyor” dedi.

Akgün, bakanlık tarafından planları yapılan Sivriada ve Yassıada örneğini verdi.

Cumhurbaşkanlığı kararının ikinci ve üçüncü maddeleri de meselenin Marmara Denizi’ni korumak ve müsilaj ile mücadele etmek olmadığını gösteriyor:

“İstanbul ili Adalar ilçesi (Prens Adaları) ile Balıkesir ili Erdek ve Marmara ilçeleri sınırlarındaki mevcut her ölçekteki plan, plan kararları ve projeler konusunda mezkûr KHK hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamaz… Planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanır ve onaylanır…”

- Advertisment -