Ana SayfaHaberlerDünyaAfganistan’daki tahliye sürecinin uzatılması: Biden “Tartışıyoruz”, Taliban “Kırmızı çizgimiz” diyor

Afganistan’daki tahliye sürecinin uzatılması: Biden “Tartışıyoruz”, Taliban “Kırmızı çizgimiz” diyor

ABD’nin Afganistan’dan tahliye için öngördüğü tarih 31 Ağustos’ta sona eriyor. ABD Başkanı Biden, bu sürenin uzatılması için askeri yetkililerle görüşme halinde olduklarını açıklarken, Taliban’dan “31 Ağustos’ta tahliyelerin sona ermesi kırmızı çizgimizdir, sonuçları olur” açıklaması geldi. Bugün (24 Ağustos) gerçekleşecek G-7 Zirvesinde Avrupalı liderlerin de ABD’ye tahliye sürecini uzatma çağrısı yapması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, sivil tahliyelerdeki sıkışma nedeniyle, Afganistan’daki birliklerini tamamen çekmeyi taahhüt ettiği 31 Ağustos’un ileri bir tarihe alınmasını askeri yetkililerle müzakere ettiklerini söyledi.

Biden, bu düşüncesini dün (23 Ağustos) Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında açıkladı.

Amerikan birliklerinin koalisyondaki ortaklarıyla birlikte 14 Ağustos’tan bu yana yaklaşık 28 bin kişiyi tahliye ettiğini söyleyen Biden, “Önümüzde daha uzun bir yol var, işler ters gidebilir” uyarısında bulundu.

Taliban Sözcüsü Şahin: “31 Ağustos kırmızı çizgimiz”

Biden’ın bu açıklamalarına Taliban’dan cevap geldi. Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu söyledi.

Çekilme sürecinin uzatılmasının Afganistan’ın işgalinin uzatılması anlamına geleceğini söyleyen Şahin, “Bu sebeple Batılı güçlere ek tahliye süresi vermeyeceğiz” dedi.

Öte yandan Reuters’ın servis ettiği bir habere göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD askerlerinin tamamen çekileceği 31 Ağustos sonrasında da Kabil Havalimanı’ndan tahliyelerin sürdürülmesi için ABD ve Türkiye ile görüştüklerini açıkladı.

Biden eleştiri oklarının hedefinde

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban’ın Afganistan’ı kolay ele geçirmesinde rolü olduğu, süreci iyi yönetemediği ve tahliyelerin iyi organize edilmesini sağlayamadığı suçlamalarıyla ülkesinde eleştiri oklarının hedefi durumunda.

ABD ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer koalisyon ortakları, kendi vatandaşlarını ve bu ülkelerin temsilciliklerinde çalışan Afganları aileleriyle birlikte tahliye etmeye çalışıyor.

G-7 zirvesi bugün online toplanıyor

Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisine sahip ülkelerin oluşturduğu G-7 zirvesi bugün video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Kanada ve Japonya’nın liderlerini bir araya getirecek G7 zirvesine NATO ve BM Genel Sekreterleri de davet edildi.

Avrupalı ​​liderlerin zirvede ABD’ye, askerlerinin geri çekilmesi sürecini uzatma çağrısı yapması bekleniyor.

Birleşik Krallık’ın ev sahipliğinde yapılacak sanal toplantıda özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Biden’ı ikna çabasında olacağı tahmin ediliyor.

- Advertisment -