Ana SayfaHaberlerAK Parti ve Gelecek Partisi arasında ‘İstikşafi’ polemik

AK Parti ve Gelecek Partisi arasında ‘İstikşafi’ polemik

Kılıçdaroğlu’nun Gelecek Partisi ziyaretine AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan “Yarım kalan istikşafi görüşmelerin devamı, Erdoğan’ı ve milli devlet politikasını tasfiye etmek anlayışındaki adımlar” dedi. Davutoğlu Erdoğan’a seslendi: “Grup Başkanvekilinize söyleyin, o görüşmeler sizin verdiğiniz görevin yerine getirilmesiydi, heyet başkanı da bugün parti sözcünüz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Gelecek Partisi genel merkezine giderek genel başkan Ahmet Davutoğlu’na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. 

Ziyarette Kılıçdaroğlu’na Seyit Torun, Bülent Kuşoğlu, Selin Sayek Böke ve Oğuz Kaan Salıcı eşlik etti.  

Ziyaretle ilgili Karar gazetesinde yayımlanan haber üzerine sosyal medyada AK Parti ve Gelecek Partisi arasında ‘istikşafi görüşmeler’ tartışması çıktı.

7 Haziran (2015) seçimlerinin ardından AK Parti heyeti ile CHP heyeti arasındaki, koalisyon görüşmelerini başlatabilmek amacıyla gerçekleştirilen ön buluşmalar ‘istikşafi görüşmeler’ adı altında yürütülüyordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Karar’ın Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’nu ziyaret edeceği haberini paylaşarak üzerine şöyle yazdı:

“Yarım kalan istikşafi görüşmeler yeniden başlıyor! Erdoğan’ı ve milli devlet politikasını tasfiye etmek anlayışındaki adımları Allah biliyor, millet görüyor…”

Ona cevap, koalisyon görüşmeleri sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanı olan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci’den geldi:

“İstikşafi görüşmeleri merak ediyorsanız görüşmeyi yürüten parti sözcünüz Ömer Çelik’e danışın. Korkma Bülent kardeşim! Biz Milli Devleti değil, devlet yönetimindeki her türlü ahlaksızlığı ve adaletsizliği bitirmek için yola çıktık. Hatırla, bu yol bir zamanlar senin de yolundu.”

Turan’ın eleştirisi Gelecek Partisi genel merkezinde gazetecilerin karşısına çıkan iki genel başkana da soruldu.

Kılıçdaroğlu, “Bülent Turan’ı muhatap almak istemem” diyerek topu Davutoğlu’na bıraktı.

Sözlerine “Ben de AK Parti Grup Başkanvekili’ni muhatap olarak almıyorum” diyerek başlayan Davutoğlu, cevabını Erdoğan’a seslenerek verdi:

“Ama bu açıklamayı sayın Cumhurbaşkanına danışarak yapmışsa cevap vermek gerekir, yapmamışsa da sayın Cumhurbaşkanının kendisine sorması gerekir. O dönemde AK Parti genel başkanı olarak sayın Bülent Turan’ın da genel başkanıydım. Siyasi partiler için en vahim tablo kendi hafızasını kaybetmektir. Doğrudan Erdoğan’a hitaben söylüyorum. Bu açıklama sizin bilginiz dahilinde yapıldıysa, grup başkanvekilinize söyleyin, o görüşmeler sizin verdiğiniz bir görevin yerine getirilmesi için yapıldı. O gün o görüşmeleri yürüten ve her adımında size bilgi vermesini istediğim heyet başkanı, bugün sizin sözcünüz. AK Parti hafızasını kaybetmenin sancılarını yaşıyor.”

‘İstikşafi’ görüşme tabiri, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AK Parti ve CHP arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerini adlandırmak amacıyla dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kullanılmıştı.

7 Haziran (2015) seçimlerinin ardından AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri AK Parti’den Ömer Çelik, CHP’den ise Haluk Koç’un başkanlığında yürütülmüştü. AK Parti heyetinde bugünkü parti sözcüsü Ömer Çelik dışında, bugün yine AK Parti’de genel başkan yardımcısı olan Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz gibi isimler bulunuyordu.

- Advertisment -