Ana SayfaHaberlerDünyanın en yakışıklı aktörüne veda

Dünyanın en yakışıklı aktörüne veda

Dünyaca ünlü Fransız aktör Alain Delon 88 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberi üç çocuğu ve köpeği Loubo imzasıyla yapılan açıklamayla duyuruldu. Tesadüf eseri aktör olan Delon, 50 yıllık aktörlük hayatında Batan Güneş, Kızgın Güneş, Sicilyalılar Çetesi, Kiralık Katil gibi unutulmaz 80 filmde oynadı. Adı aşk ve siyasi skandallarla anıldı. En son maço olduğunu söyleyerek Feministlerin tepkisini çekmişti.

Delon’un ölümü üç çocuğu ve köpeği adına yapılan açıklamayla duyuruldu:

“Alain Fabien, Anouchka, Anthony ve Loubo (köpeği), olarak babamızın ölüm haberini vermekten derin üzüntü duyuyoruz. Babamız Douchy’deki evinde, üç evladı ve ailesinin yanında huzur içinde aramızdan ayrıldı.”

Delon, 50 yıldan fazla süren oyunculuk yaşamı boyunca, aralarında “Batan Güneş”, “Borsalino” ve “Panter” gibi sinemaseverler arasında kült statüsüne ulaşan filmlerin de olduğu 80’den fazla filmde rol aldı.

8 Kasım 1935’te Paris yakınlarında doğan aktörü efsane yapan ise 1967 yapımı ve rejisörlüğünü Jean-Pierre Melville’nin yaptığı “Kiralık Katil” (Le Samouraï) filmi oldu. Bu filmle Delon, duygusuz, ancak istediğini de baştan çıkaran, bu arada asla kalbini kimseye kaptırmayan bir kiralık katil rolünü canlandırdı ve bu rolüyle kariyerinin temelini attı.

Bir böksürü canlandırdığı “Rocco ve Kardeşleri”, yine duygusuz bir baştan çıkarıcıyı canlandırdığı “Sicilyalılar Çetesi”, “Kızgın Güneş”, Romy Schneider ile birlikte rol aldığı erotik macera filmi “Sen Benimsin ve “Panter” Delon’un unutulmaz filmlerinden bazıları.

İlişkileriyle sık sık gündeme geldi

Ünlü oyuncu Delon bir dönem çapkınlığıyla da anıldı. Yaşadığı ilişkiler medyanın magazin sayfalarında sıkça yer buldu. Özellikle oyuncu Romy Schneider ile ilişkisi meydada genişçe yer aldı. Hollandalı fotomodel Rosalie Breemen ile ayrıldıkları 2002’den sonra sakin bir hayat sürdü. Son yıllarını Douchy’deki evi La Brulerie’de geçirdi. Cannes Film Festivali’nin düzenli konuğu olan Delon, 2019’da hayatı boyunca gösterdiği başarı nedeniyle Altın Palmiye Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödüle layık görülmesi kendisini “maço” olarak da nitelemesi nedeniyle kadın örgütlerinin tepkilerine neden oldu.

Alain Delon, hem Fransız hem de dünya sinemasının büyük bir yıldızıydı ve kariyeri boyunca seksenden fazla filmde rol almıştı, birçok başyapıt ve popüler başarı elde etmişti.

Kaza sonucu aktör olan Delon, ilerleyerek ve film film öğrenerek bu yolda ilerlemişti.

İşte unutulmaz altı Delon filmi

1. Kızgın Güneş (1959) Bir yıldızın doğuşu

1959’da İtalya’da çekilen René Clément’in filmi, o zamana kadar pek tanınmayan 23 yaşındaki aktörün bir ikon haline geldiği uzun metrajlı filmdir. Şeytani bir güzellikle parlar.

2. Leopar (1963): Visconti’yi büyülemişti

İtalyan yönetmen Visconti, onda gördüğü yetenekle büyülenir ve Delon’u kendi eseri yapmak ister. “Rocco ve Kardeşleri”nde ve sonra 1961’de Leopar’da bir araya gelirler, bu film ona uluslararası bir tanınırlık kazandırır.

1. L’Insoumis (1964)  Cezayir Savaşı’nın yaralı hayvanı

Alain Cavalier’in az bilinen bu uzun metrajlı filminde, aktör Cezayir’deki Fransız sömürgeci çatışmanın şiddetini perdeye taşır. Bu rol, biyografisiyle rahatsız edici bir şekilde örtüşür.

3. Sicilya Çetesi ( 1969) Jean Gabin ile kutsal bir ikili

1969’da Henri Verneuil, Gabin ve Delon’u ikinci kez bir araya getirir. Ancak çekimler, Markovic olayı nedeniyle aksar. Marković olayı, 1968 yılında Alain Delon’un arkadaşı ve koruması olan Stevan Marković’in şiddet öldürülmesinin ardından ortaya çıkan siyasi skandaldır. Basın, Delon’un olaya karıştığını iddia etmiş, Delon’un arkadaşı gangster François Marcantoni bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 1969’da kefaletle serbest bırakılmıştı. Olay hiçbir zaman aydınlatılamadı.  Marković’in ölümünden sonra arabasında Fransa Cumhurbaşkanı Georges Pompidou’nun eşi Claude Pompidou’ya ait olduğu iddia edilen cinsel içerikli fotoğraflar bulundu. Skandal siyasi bir skandala dönüştü. 

4. Kızıl Çember (1970) Jean-Pierre Melville’in kayıp oğlu

1970’te, sanatının zirvesindeki bir yönetmen olan Melville ile yeniden bir araya gelirler. Aralarında az söz vardır, ilişkileri o kadar bütünleşmiştir.

5. Mösyö Klein ( 1976)  Yapımcı Delon

Hem aktör hem de yapımcı olarak Alain Delon, 1976’da, bir Yahudi olarak yanlış tanınan ve Vél’ d’Hiv baskınından sonra sınır dışı edilen bir sanat tüccarını oynar.

- Advertisment -