Ana SayfaHaberlerEkonomiAlbayrak yokluğuyla güven verdi

Albayrak yokluğuyla güven verdi

Albayrak'ın istifası sonrası ilk gün TL'de son iki yılın en hızlı yükselişi yaşandı. Dolar kuru 8.08'in altını gördü. Ankara’da iki ilginç gelişme daha yaşandı. İstifanın sebeplerinden olduğu iddia edilen yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, faiz artırımı mesajı verdi. Anadolu Ajansı dolardaki düşüşü Ağbal’ın açıklamasına bağlayan haber yaptı.

İstifanın nedenlerinden biri olduğu iddia edilen Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal ilk açıklamasını yaptı ve Merkez Bankası’nın 19 Kasım toplantısında faizleri artıracağının sinyalini verdi.

Ağbal yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“TCMB olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir. 19 Kasım 2020 tarihli PPK toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır.”

Albayrak’ın istifası ve Merkez Bankası açıklaması sonrası dolar kuru 8.25’e geriledi.

Eski baş ekonomist: Tam bir merkez bankacı dili

Açıklamaya, on yıl boyunca Merkez Bankası baş ekonomisti olarak çalıştıktan sonra, 2019’da Murat Uysal’ın başa geçmesinin ardından bu görevden alınan Prof. Dr. Ali Hakan Kara’dan da destek geldi.

Kara, açıklamayı “TCMB net ve sade bir açıklama yaptı. Tam bir merkez bankacı dili kullanılmış. Çok gecikmeden bunun altını doldurmak önemli” sözleriyle yorumladı.

Anadolu Ajansı: “Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrası dolar kuru düşüşe geçti”

Albayrak’ın istifasının ekonomide bir politika değişikliğine mi işaret ettiğine dair ikinci sinyal ise, bakanın istifa haberini haber yapmayan Anadolu Ajansı’ndan geldi.

Anadolu Ajansı’nın Twitter hesabından, kur değerleri ile ilgili dikkat çeken bir paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, Cumartesi gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile atanan yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın basın açıklamasına gönderme yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Dolar/TL, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrası sert düşerek 8,1840’a kadar geriledi.”

- Advertisment -