Ana SayfaHaberlerAlbayrak’a teşekkür, doları düşüren yeni ekonomi yönetimine övgü

Albayrak’a teşekkür, doları düşüren yeni ekonomi yönetimine övgü

Erdoğan, damadı Berat Albayrak’ın tuhaf istifası sonrası ilk kez konuştu. Teşekkür ettiği Albayrak’ın ekonomideki icraatından bahsetmedi, sadece sismik gemileri almasını övdü. Ekonomide yeni dönemden bahsetti, yeni bakan ve MB başkanı için “göreve başlamalarıyla piyasa göstergelerinde yaşanan olumlu seyir doğru yolda olduğumuza işaret ediyor” dedi. Piyasaya güven vermeye çalışan bir dil kullandı. Konuşma sürerken dolar 8 TL’nin altına düştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Meclis grup toplantısında kürsüye çıktı, damadı Berat Albayrak’ın Instagram istifası sonrası ilk kez konuştu.

Erdoğan’ın, sağlık sorunları nedeniyle affını istediğini söylediği Albayrak’tan sadece Enerji Bakanlığı döneminde iki sismik araştırma gemisi alması üzerinden söz etmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki icraatı hakkında konuşmaması dikkat çekti.

Erdoğan şöyle dedi:

“Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sonra Hazine ve Maliye Bakanı olarak ülkeye önemli hizmetler veren Berat Albayrak’a şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde özellikle de iki sismik araştırma ve 3 tane de sondaj gemisini dünyada ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde bunu fırsata dönüştürmek suretiyle ülkemize kazandırması bakımından önemli bir başarıydı. Kendisi sağlık sorunları neticesinde vazifesinden affını istedi, biz de bu talebi kabul ederek Hazine ve Maliye Bakanı olarak yerine Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk. Yeni Hazine ve Maliye Bakanımıza görevinde başarılar diliyorum. Rabbim mahçup etmesin.”

Yeni ekonomi yönetimine dolar övgüsü

Erdoğan yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı da tebrik ederek, yeni ekonomi yönetimiyle dolar kurunda yaşanan düşme için “doğru yolda olduğumuza işaret” dedi ve şöyle devam etti:

“Bakanımız ve Merkez Bankamızın yeni başkanlarının enflasyon hedeflemesi ve para politikası araçlarını temel yaklaşımlarımıza uygun şekilde şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı bir seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Bu çerçevede atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Yeni Merkez Bankası Başkanı ile Hazine ve Maliye Bakanımızın göreve başlamalarıyla piyasa göstergelerinde yaşanan olumlu seyir doğru yolda olduğumuza işaret ediyor. Cuma günü 8,54 seviyesinde kapanan dolar kuru 8,09 seviyelerine kadar geriledi.”

Faiz-enflasyon tezini tekrarladı

Erdoğan bu övgülerin ardından klasik faiz-enflasyon tezini tekrarladı:

“Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti, bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zora sokuyor. Her zaman söylediğim gibi yine söylüyorum, şunu hiçbir zaman unutmayalım: Faiz sebep, enflasyon neticedir ve bunu başaracağız. İnşallah buradaki engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz. Bunun için, en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte, ardından kademeli olarak orta vadeli hedeflerimize doğru indirmekte kararlıyız. Vatandaşımızın satın alma gücünü korumamız, gelir dağılımını daha da iyileştirmemiz, yatırımların cazibesini artırmamız buna bağlıdır. Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları belirlemek ve hayata geçirmek, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de Merkez Bankasının görevidir. Hazine ve Maliye Bakanımızın ve Merkez Bankamızın yeni başkanının, enflasyon hedeflemesini ve para politikası araçlarını, temel yaklaşımlarımıza uygun şekilde şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı bir seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Bu çerçevede atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğumu özellikle belirtmek istiyorum.”

Piyasacı mesajlar…

Erdoğan, klasik tezini tekrarladıktan sonra ekonomide yeni bir dönemden bahsederek piyasaların beklediği mesajları verdi:

“Ekonomi politikalarımızı fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere, üç sacayağı üzerinde inşa ederek hedeflerimize ulaştıracağız. Bunun için, uzun vadeli tasarruflar ve yatırımlar açısından elverişli bir ortam hazırlıyoruz. Böylece büyüme ve istihdamın, sağlıklı, sürdürülebilir ve güçlü bir şekilde sürmesini temin edeceğiz. Ekonomide, nitelikli istihdam oluşturan, enflasyona ve cari açığa yol açmayan, ağırlıklı olarak yurt içi tasarruflar ve doğrudan uluslararası yatırımlarla finanse edilen bir büyüme yapısı oluşturuyoruz. Bunun için makroekonomik temelleri ve kurumsal kaliteyi güçlendirerek, güvene ve istikrara dayalı bir iş ortamı tesis ediyoruz. 

“Ülkemizi yerli ve uluslararası yatırımcılar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkâr bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Ekonomi yönetimindeki koordinasyonu ve uyumu güçlendirerek, politikalarımızın planladığımız şekilde hayata geçmesini sağlayacağız. Etkin karar alma mekanizmaları sayesinde, para ve maliye politikaları ile finansal politikalar arasındaki uyumu artırarak, makroekonomik istikrarı tahkim edeceğiz. Buna ilave olarak, yatırım süreçlerinin iyileştirilmesi ve üretken yatırımların özendirilmesi yoluyla, iş ve yatırım ortamını daha da cazip hale getirmek istiyoruz.

Alışılmadık işbirliği mesajları

“Biz kendi paramıza sahip çıkmazsak, başkasından aynı hassasiyeti bekleyemeyiz. Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da Türk Lirasına olan güveni artırmaktan geçiyor. Yatırım yapıldığında en yüksek ve güvenli kazancın sağlanacağı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini tüm dünyaya göstereceğiz. Bu çerçevede ekonomi yönetimimiz yerli ve uluslararası yatırımcılarla yakın mesai içinde olacaktır. Özellikle ülkemize doğrudan yatırım getirecek herkese bu fırsatları birlikte değerlendirme teklifini yapacağız.”

Erdoğan, ekonominin tüm taraflarıyla, tüm sivil toplum kuruluşlarıyla yakın işbirliği halinde hareket ettiklerini anlatarak işbirliği mesajı verdi:

“Biz de uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantılar yaparak, onlara ülkemizdeki imkanları, fırsatları, potansiyeli ve sağlayacağımız destekleri bizzat anlatacağız.”  

Hukuk devletini güçlendireceğiz”

Yeni reformların gündeme geleceğini söyleyen Erdoğan, “Önümüzdeki aylarda hukuk devleti ilkesini güçlendirmede, öngörülebilir, kolay erişilebilen, hızlı ve etkin işleyen yargı konusunda yeni adımlar atacağız. Ayrıca yatırım ortamının iyileştirilmesi, kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin artırılması, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yapısal reformların hazırlığı içindeyiz” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde reform beklentisi için ise kendisini işaret etti:

“Yeni yönetim sistemimizde değişim gerekiyorsa bunun yerini ve zamanını milletin yetki verdiği Cumhurbaşkanı belirler.”

Kabine değişikliği haberleri için “kalemşorları” suçladı

Erdoğan, kulislerde dolaşan yeni kabine iddialarını da yalanlayarak “kalemşorları” suçladı:

“Bizim medyanın böyle işi gücü yok, acaba ne yapalım da biz şu anda hükümeti rahatsız edelim, ne yapalım da ülkenin kulağına kar suyu kaçıralım. Tayyip Erdoğan masa başı kalemşorların yazdıklarıyla amel etmez. Bunu geçin. Siz 18 yılda böyle bir adım attığımızı gördünüz mü? Yahu atmayız, attıramazsınız. Biz buralara bu kalemlerle gelmedik, bu kalemşorlarla savaşa savaşa geldik.”

Erdoğan’ın grup toplantısındaki ekonomi açıklamaları sırasında dolar kuru 8 TL’nin altını indi.

- Advertisment -