Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Devlet Bahçeli, üç yıl önce Kürt kimliği üzerinden hedef aldığı...

ANALİZ | Devlet Bahçeli, üç yıl önce Kürt kimliği üzerinden hedef aldığı Bekir Bozdağ’ın bakanlığına nasıl tepki verecek?

2018’de Danıştay’ın “Andımız” ile ilgili verdiği iptal kararının ardından bu kararın yasalara uygun olmadığını söyleyen Bekir Bozdağ, MHP Lideri Bahçeli’nin hedefi haline gelmişti. Bahçeli, “Sayın Bozdağ Kürdüm, özgürüm diyebilir. Dilini tutan yoktur. Sus otur yerine diyen de yoktur. Buyursun, mizaç ve meşrebine müzahir değerlendirmesini yapsın. Ama kendisi Türk milletini düşürmeyi aklından geçirmesin” diyerek uyarmıştı. Erdoğan ise “Yol arkadaşımı feda edemem” diyerek Bozdağ’ın arkasında durmuş, Bozdağ AK Parti Meclis Grubu’ndaki bu konuşma sırasında gözyaşlarına hakim olamamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 29 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile, adalet bakanı yeniden Bekir Bozdağ oldu.

Bozdağ, AK Parti’de Erdoğan’a en yakın isimlerden biri. Cumhurbaşkanının en güvendiği isimlerin başında geliyor.

2002 yılında AK Parti’nin Yozgat il teşkilatının kurucuları arasında yer alan Bekir Bozdağ, içerisinde 17-25 Aralık, 15 Temmuz gibi önemli kriz nokralarının da ter aldığı Aralık 2013 – Temmuz 2017 tarihleri arasında adalet bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra AK Parti genel başkanlığı görevini Ahmet Davutoğlu’na devretmişti. Davutoğlu ile Erdoğan arasında yaşanan anlaşmazlıkların ardından AK Parti, ikinci kez olağanüstü kongreye gitmiş, bu kongrede Binali Yıldırım partinin yeni genel başkanı seçilmişti.

Kongreye damga vuran hareket ise, Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantı için gönderdiği mesajı okuyan Bekir Bozdağ’ın ayağa kalkması ve tüm salonu da beraberinde tüm mesaj okunana kadar ayağa kaldırmasıydı.

Her fırsatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sadakatini gösteren Bekir Bozdağ ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında 2018 yılında yaşanan tartışma ise, 15 Temmuz’dan sonra kurulan Cumhur İttifakı’nı derinden sarsmıştı.

Ekim 2018’de Danıştay “Andımızın okullarda okutulmaması ile ilgili” değişikliği iptal kararı vermişti. Bekir Bozdağ, Danıştay’ın kararını eleştirerek bunun yasalara aykırı olduğunu söylemişti.

Bozdağ, bu açıklamalarının ardından Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin hedefi olmuştu.

Bahçeli, Twitter’dan yaptığı açıklamada Kürt kimliği üzerinden Bekir Bozdağ’ı hedef göstererek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sayın Bozdağ Kürdüm, özgürüm diyebilir. Dilini tutan yoktur. Sus otur yerine diyen de yoktur. Buyursun, mizaç ve meşrebine müzahir değerlendirmesini yapsın. Türk milleti kendisini en güzel ve yüksek mevkilere taşımıştır. Ama kendisi Türk milletini düşürmeyi aklından geçirmesin. PKK’lıyım, bölücüyüm, Kürdistan için çalışırım diyen varsa cezası bellidir, sonuçlarına katlanacaktır. Uyarıyorum, Sayın Bozdağ buna çok dikkat etsin. 81 ilde basın açıklaması yapan malum bir sendikanın başkanı da durum muhasebesi ve özeleştiriyi yapacak milliliği göstersin. Papaz kuş gibi uçar gider yargı kararı denilir. Andımızla ilgili yine yargı karar verir, ne var ki karşı çıkılır. Bunun neresi adil, neresi ahlakidir? Andımız milli kimliğimizin alameti farikalarından birisidir. Sevmeyen varsa sussun, okumayacak varsa kendi işine baksın.”

Erdoğan: “Yol arkadaşımı feda edemem” demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Bahçeli’nin sözlerine AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada cevap vererek Bozdağ’ın arkasında durmuştu:

“Ben ayrımcı değilim diyeceksin, yıllarca bakanlık yapmış arkadaşımıza bir taraftan hakaret bir taraftan tehdit savuracaksın. Benim bakanımın arkasında bizler varız. Doğrusu bakanımıza yönelik bu tehdidi ve hakareti gerçekten bir genel başkana yakıştıramadım. Bu çok üzücüydü. Yol arkadaşımı feda edemem. Benim arkadaşımın yakından uzaktan ırkçılıkla alakası yok. Kökeni Kürt olabilir, bu millete hizmet etme aşkını yaşamış bir arkadaşımızdır. Neden hedef saptırıyorsunuz. Bu bakanımızın şehrine ve ülkesine büyük hizmetler yaptığına şahidiz. Hiçbir arkadaşımızın tehdit edilmesine göz yumamayız. Bizim Türklükle bir sıkıntımız yok.”

Yakın geçmişte yaşanan bu tartışmadan üç dört yıl sonra, Bekir Bozdağ’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden Adalet Bakanlığı görevine getirilmesi karşısında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer MHP’li isimlerden henüz bir yorum gelmedi.

- Advertisment -