Ana SayfaANALİZLERANALİZ: Günlük koronavirüs vaka sayısı gerçekten 28,351 mi?

ANALİZ: Günlük koronavirüs vaka sayısı gerçekten 28,351 mi?

Açıklanan sayı içindeki asemptomatik vakalar sadece yurtdışına çıkış, hastaneye yatış ya da çeşitli resmi toplantılara katılmak için test olanlarla sınırlı. Oysa bütün araştırmalar gösteriyor ki COVID-19'da semptom göstermeyenlerin oranı yüzde 80. Bu oran da şunu söylüyor: Türkiye’de semptom gösteren 28 bin 351 vakadan başka, her gün yaklaşık 100 bin asemptomatik vaka aramıza karışıyor. Bu da salgının yayılmasına neden oluyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 30 Eylül’deki “Her vaka hasta değildir” sözüyle başlayan, Türkiye’nin günlük koronavirüs vaka sayıları tartışması, Koca’nın dün (25 Kasım) vaka sayılarını açıklamaya başlamasından sonra da bitecek gibi görünmüyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaya başladığı, İstanbul’da “bulaşıcı hastalık” nedeniyle vefat edenlerin sayısının Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde açıkladığı günlük vefat sayısından çok olmasının ortaya çıkmasından sonra, nihayet iktidar geri adım attı ve dün akşam yeniden günlük vaka sayıları açıklanmaya başladı.

25 Kasım günü açıklanan günlük vaka sayısı 28,351 oldu.

Bu sayıyla Türkiye, günlük koronavirüs vaka sayısında dünyada ABD ve Hindistan’ın ardından üçüncü, Avrupa’da ise İtalya, İngiltere ve Fransa’nın önünde birinci sıraya yerleşti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:606f57b7-f3ff-4b57-8398-ddd4aab9c046.jpg

Fakat tablodaki test rakamları Türkiye’nin vaka sayısının aslında 28,351’den çok olabileceğini düşündürüyor.

Türkiye, 17 milyon 733 bin test sayısı ile, ilk 10 ülke arasında en düşük test sayısına sahip ülke. Türkiye’de bir milyon kişiye 209 bin test düşerken, bu rakam nüfusları Türkiye’ye yakın (ama daha düşük) olan Fransa’da 307 bin, İngiltere’de 615 bin ve İtalya’da 346 bin.

Bunun bir sebebi, Türkiye’de semptom (hastalık belirtisi) göstermeyenlere, yani asemptomatiklere, çok yaygın test uygulanmaması.

Türkiye’de yaygın tarama uygulaması yapılmadığı için asemptomatik vakaları tespit etmek çok zor. Ayrıca ülkemizde COVID(+) hastayla temaslı, hatta yakın temaslı kişilere bile semptomları yoksa test yapılmıyor. Bu sebeple, açıklanan sayıdaki asemptomatiklerin oranı sadece sporculara, bazı organizasyonların katılımcılarına, yurtdışına çıkmak isteyenlere ve ücret ödeyerek kendi isteğiyle test yaptıranlar içinden tespit edilen pozitiflerle sınırlı. Yine unutulmaması gereken bir konu, açıklanan semptomatik hasta sayılarına tipik COVID belirtileri ve görüntüleme bulgularına sahip olup PCR testi (-) olan hastaların dahil olmaması.

Hangi gerekçeyle olursa olsun, Türkiye’de günlük test sayıları ve milyon nüfusa göre test oranı diğer Avrupa ülkeleri seviyesine çıkacak olsa, günlük yeni vaka sayısının 28,000 değil 40-50,000 dolaylarında gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor.

- Advertisment -