Ana SayfaHaberlerAntisemitizmle suçlanıp reklam ambargosuyla karşı karşıya gelen Elon Musk İsrail’de: Netanyahu ile...

Antisemitizmle suçlanıp reklam ambargosuyla karşı karşıya gelen Elon Musk İsrail’de: Netanyahu ile Kfar Azza’yı ziyaret etti.

X’te yaptığı bir paylaşım ve verdiği röportajlar yüzünden antisemitizmle suçlanan ve Apple, IBM, Disney ve Warner Bros’un da aralarında bulunduğu teknoloji ve medya şirketlerinin reklam ambargosu başlattığı Elon Musk, İsrail’e gitti

X’te yaptığı bir paylaşım ve verdiği röportajlar yüzünden antisemitizmle suçlanan ve Apple, IBM, Disney ve Warner Bros’un da aralarında bulunduğu teknoloji ve medya şirketlerinin reklam ambargosu başlattığı Elon Musk, İsrail’e gitti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile 7 Ekim’de saldırıya uğrayan bir kibbutzu ziyaret etti. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Musk ile sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink’in Tel Aviv’in onayı olmadan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne uydu interneti sağlamaması konusunda prensipte anlaştıklarını duyurdu.

ABD’li milyarder Elon Musk, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail’e gitti.

Musk, Netanyahu ile Gazze Şeridi sınırında yer alan Kfar Aza beldesini ziyaret etti,  7 Ekim’deki Hamas saldırısıyla ilgili bilgi aldı.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Musk ile sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink’in Tel Aviv’in onayı olmadan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne uydu interneti sağlamaması konusunda prensipte anlaştıklarını duyurdu. 

Karhi açıklamada, “Elon Musk, İletişim Bakanlığımız ile önemli bir ön anlaşmaya vardığınız için sizi tebrik ediyorum. Sonuç olarak Starlink uydu internet sistemi, İletişim Bakanlığının onayı olmadan İsrail’de çalıştırılamaz. Gazze Şeridi de buna dahildir” ifadelerini kullandı.

AA’nın aktardığına göre Bakan Karhi, paylaşımında “Hamas’a karşı savaş yürütürken, bu anlayışın hayati öneme sahip olduğuna” işaret etti. Musk, henüz konuya ilişkin açıklama yapmadı.

İsrail, 18 Ekim’de Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX şirketi ile uydu internet sistemi Starlink kullanımı için görüşmelere başladıklarını açıklamıştı. 

Elon Musk,, sahibi olduğu X’te bir kullanıcı tarafından paylaşılan ve “batılı Yahudi nüfusun, ülkelerine akın eden azınlık ordularının kendilerinden pek de hoşlanmadığının farkına vardığını” öne sürdüğü bir ifadeyi “asıl gerçeği söylediniz” diyerek destekleyince antisemitizmle suçlanmıştı.

IBM, reklamlarının X’te, Nazileri öven içeriklerin yanında çıktığı gerekçesiyle reklam vermeyi durdurmuş, Apple da X’teki reklamlarını askıya almıştı. 

Apple ve IBM’in ardından Lionsgate, Disney, Comcast, . Warner Brothers Discovery ve Paramount Global gibi şirketler de X’e reklam vermeyi durdurduklarını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu da, X’teki reklam faaliyetlerini durdurma kararı almıştı.  

AB Komisyonu, daha önce de X’in, Hamas’ın İsrail’e saldırıları sonrasında yayılan dezenformasyon, yasa dışı ve zararlı içerikler nedeniyle AB’nin çevrimiçi kurallarına uyumunu incelemek için bir soruşturma başlatmıştı.

Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates de Musk’ın paylaşımının ardından, “Amerikalılar olarak temel değerlerimizle uyuşmayan antisemitist ve ırkçı nefretin teşvik edilmesini en güçlü ifadelerle kınıyoruz” demişti. 

- Advertisment -