Ana SayfaHaberlerDünyaArabistanlı Renzi

Arabistanlı Renzi

İtalya’nın gündemi, hükümeti yıkan eski başbakan Mateo Renzi’nin Riyad’da katıldığı toplantıda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’a iltifatlar yağdırdığı video. Renzi, daha da ileri gidip yeni Rönesans’ın Suudi Arabistan’da başlayabileceğini bile söylemiş. Cemal Kaşıkçı’nın cinayet emrini veren veliaht prense iltifatları yüzünden, liberal Renzi’ye gazeteler “Arabistanlı Renzi” adını taktı.

İtalya haftalardır hükümet kriziyle çalkalanıyor.

Başbakan Conte liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti, Özgürler ve Eşitler ile Italia Viva partilerinden oluşan koalisyonu bitiren isim de 2014-2016 yılları arasında Başbakanlık yapan Italia Viva lideri Mateo Renzi olmuştu.

AB’den alınan pandemi desteğinin kullanımıyla ilgili bir görüş ayrılığından doğan kırılma sonunda bakanlarını koalisyondan çeken Renzi, yüzde 60’lara varan halk desteği olan Başbakan Conte’yi istifaya zorlayarak ülkede sevilmeyen adam haline gelmişti.

Eski başbakanı bugünlerde zor durumda bırakan ise ortaya çıkan bir video.

Renzi’nin ülkedeki koalisyon çatırdarken Riyad’a gidip Suudi Arabistan devletine ait bir düşünce kuruluşunun düzenlediği bir konferansa katıldığı ve Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’a iltifatlar yağdırdığı görüntüleri ortaya çıktı.

Renzi sözlerinin başında karşısında oturan Salman’a “Burada büyük Muhammed Bin Salman’la birlikte olmak benim için büyük bir zevk ve büyük bir onur” diyor.

Ardından kendisinin eski Floransa belediye başkanı olduğunu hatırlatıyor ve daha da ileri gidiyor. Floransa’nın Rönesans’ın merkezi olduğunu, Rönesans’ın tıpkı bugünkü gibi bir salgının (veba) etkisiyle yaşandığını, bugünkü salgının da bir Rönesans doğurabileceğini, bu yeni Rönesans’ın merkezinin de Suudi Arabistan olabileceğini söylüyor.

Liberal bir siyasetçi olan Renzi’nin gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürmekten sorumlu tutulan Muhammed Bin Salman’a bu iltifatları İtalya’da başını ağrıttı.

Videonun dolaşıma girmesinin ardından İtalya’da büyük tepki alan Renzi için İtalyan gazeteleri yeni bir ad da buldu: “Arabistanlı Renzi.”

- Advertisment -