Ana SayfaHaberlerGündemÂşina olduğumuz bir başlık: ‘Çakma ürün satanlara yönelik operasyon…’

Âşina olduğumuz bir başlık: ‘Çakma ürün satanlara yönelik operasyon…’

Gazeteci Hande Fırat’ın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Emine Erdoğan’ın kullandığı 50 bin Avroluk çanta orijinal değil ve çok ucuz. Bu bilgi, “Emine Erdoğan’ın çantası” tartışmalarına yeni bir ivme kazandırdı. Bu ürünleri kullanmanın cezai müeyyidesi yok ama ticaret etiğine aykırı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransız mallarını boykot çağrısının ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Emine Erdoğan’ın 50 bin Avroluk Fransız malı çanta kullandığını söylemesi üzerinden başlayan tartışma devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’na cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, “Sende zerre kadar yürek varsa benimle ilgili konuş, eşimle ilgili konuşma” demiş; Kılıçdaroğlu ise buna cevap olarak “Benimle konuş… Seninle konuşuyorum, cesaretin varsa gel, yüreğin varsa gel. Boyun var, posun var. Niye karşıma çıkmıyorsun? Gel benimle hesaplaş” ifadelerini kullandı.

Son olarak dün (30 Ekim) Hürriyet gazetesinden Hande Fırat; Emine Erdoğan’ın kullandığı çantanın orijinal değil ‘çakma’ (taklit, imitasyon) olduğunu yazdı.

Tartışma, bu bilgi üzerinden yeni bir ivme kazandı. Kaçak ve ‘çakma’ ürünlerin kullanımının cezai müeyyidesinin olup olmadığı sorusu gündeme geldi.

Independent Türkçe’de yer alan bir habere göre bu ürünleri kullanmanın herhangi bir cezai yaptırımı yok, fakat etik olarak doğru bir davranış değil.

https://www.indyturk.com/node/265021/emine-erdo%C4%9Fan%C4%B1n-%C3%A7akma-%C3%A7antalar%C4%B1-t%C3%BCketicinin-cezai-sorumlulu%C4%9Fu-yok-de%C4%9Ferlendirme-eti%C4%9Fin#.X5vTBv0FiVw.twitter

Ayrıca bu ürünleri üreten ya da satanlara ağır cezalar veriliyor. Son 2 ayda basına yansımış bu türden haberlerden bazıları şöyle:

“İstanbul’da Çin’den yasa dışı yollarla değerli taş ve lüks ürünlerin taklitlerini getirerek Kapalıçarşı’da satan bir şebekeye operasyon düzenlendi. Aralarında Kapalıçarşı esnafı ve 4 gümrük çalışanının da bulunduğu 14 şüpheli gözaltına alındı.” (Milliyet)

“Denizli’de KOM ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda ünlü markaların taklidi olan ve faturası bulunmayan 550 adet kaçak çanta ele geçirilirken, olayla ilgili 2 kişi de gözaltına alındı.” (Denizli Gazetesi)

“İstanbul’da, yasa dışı yollarla yurda soktukları lüks çanta, ayakkabı ve tekstil ürünü ile değerli taşları piyasaya sürerek devleti vergi kaybına uğrattıkları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen 14 şüpheli, eş zamanlı operasyonda yakalandı.” (Anadolu Ajansı)

“İstanbul Küçükçekmece’de ünlü bir markanın taklit ürünlerinin saklandığı iş yerine polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 16 bin 148 adet aksesuar klipsi, 2 bin 633 adet çanta, 2 bin 597 adet cüzdan, 2 bin 633 adet üzerinde ünlü bir markanın isminin yazılı olduğu bez torbaya el konuldu.” (Takvim)

- Advertisment -