Anasayfa / Dış Haber / Avrupa ülkelerinden Trump’ın Grönland tehditlerine Trump’sız tepki

Avrupa ülkelerinden Trump’ın Grönland tehditlerine Trump’sız tepki

Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkeleri, Trump’ın Grönland tehditleri karşısındaki uzun sessizliğini bozdu. ABD’nin Venezuela’ya askeri saldırısını “gelişmeleri yakından izliyoruz diyerek geçiştiren AB ülkelerinin Danimarka’ya destek verdikleri bildiride Trump’ın adı geçmiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Polonya Başbakanı Donald Tusk, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 6 Ocak 2026 tarihli ortak bir bildiriyle Grönland konusunda Danimarka’ya destek verdi.

“Grönland, halkına aittir”

Ortak bildiride, Grönland’ın statüsüne ilişkin kararların yalnızca Danimarka ve Grönland halkına ait olduğu vurgulanarak, dış müdahale imalarına açık bir şekilde karşı çıkıldı:

“Grönland halkına aittir. Danimarka ve Grönland’ı ilgilendiren meselelerde karar verme yetkisi yalnızca Danimarka ve Grönland’a aittir.”

NATO ve ABD vurgusu: Denge mesajı

AB liderleri, açıklamada Arktik güvenliğin Avrupa ve transatlantik güvenlik açısından kritik olduğunu vurgularken, NATO çerçevesine ve ABD ile iş birliğine de özel atıf yaptı. Danimarka Krallığı’nın — Grönland dâhil — NATO’nun bir parçası olduğu hatırlatıldı.

Ancak metinde Trump’ın tehditlerinden bahsedilmemesi dikkat çekti.

Gecikmiş ama sembolik bir çıkış

AB ülkeleri, Venezuela’da yaşanan askeri operasyonlara karşı bugüne kadar doğrudan bir siyasi tutum almaktan kaçınmıştı.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın