Ana SayfaHaberlerDünyaAvrupa’da yeni koronavirüs alarmı, önlemler sertleşiyor

Avrupa’da yeni koronavirüs alarmı, önlemler sertleşiyor

Covid-19 salgını sonbaharla birlikte Avrupa’nın her yerinde yükselişe geçince, Avrupa ülkeleri peşpeşe kapsayıcı yeni önlemlere baş vurmaya başladı. Fransa’da üç hafta süreyle gece sokağa çıkmak yasak, Almanya’da maske zorunlu hale getiriliyor, İngiltere ise geçici olarak “günlük hayatın askıya alınması”nı tartışıyor. Çeşitli yayın organlarından derlediğimiz Avrupa’nın üç büyük ülkesinden son durum raporu…

Almanya: Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 16 eyaletin başbakanlarının dün yaklaşık dokuz saat süren kriz toplantısında korona önlemlerinin sertleştirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre korona vakalarının yoğunlaştığı yerlerde gösterge değerlere göre aşamalı olarak maske zorunluluğu genişletilecek, etkinlik ve kutlamalarda da katılımcı sayısı daha katı bir şekilde sınırlandırılacak.

İlk aşamada bir hafta içinde 100 bin kişide 35’ten fazla vaka tespit edilmesi durumunda önlemler sertleştirilecek. Vaka sayısı 100 bin kişide 50’nin üzerine çıkması durumunda da maske zorunluluğu ve sosyal mesafe kısıtlamaları bir kez daha genişletilecek. Almanya genelinde maske zorunluluğu şu anda sadece alışverişte ve toplu taşımada geçerli. Riskli bazı bölgelerde ise belirli açık alanlarda ve kamusal binalarda da maske zorunluluğu uygulanıyor.

Aşamalı önlemler geliyor

İlk aşamada vakaların yoğunlaştığı bölgelerde düzenlenecek kutlamalar için katılımcı sayısı 35’ten 25’e düşürüldü. Özel kutlamaların katılımcı sayısı da 15’le sınırlandırıldı. Vaka sayısının bir hafta içinde 100 bin kişide 50’nin üzerinde çıkması durumunda ise hem özel kutlamalarda hem de kamusal alanda yapılacak kutlamaların katılımcı sayısı 10’a düşürülecek. Diğer büyük etkinliklerin katılımcı sayısı ise 100’le sınırlandırılacak.

Kentler ya da ilçe yönetimleri, vaka sayılarının artması durumunda restoran ve barların belirli saatlerde yasaklanması kararı alabilecek. Vakaların bir hafta içinde 100 bin kişi de 50’yi aşması durumunda da saat 23.00’ten itibaren alkol satışı yasaklanacak. Bu önlem, vakaların arttığı Berlin ve Frankfurt’ta halihazırda uygulanıyor.

Ülkede tartışmalara neden olan otellerde konaklama yasağı konusunda ise ortak bir karar alınamadı. Bu konunun Kasım ayında tekrar ele alınması kararlaştırıldı. Ancak Merkel ve eyalet başbakanları, halka riskli bölgelere seyahat etmemeleri çağrısında bulundu. Almanya içi seyehatlerde farklı kriterlere göre konaklama yasağı uygulanması eleştirilere neden oluyor ve bu konudaki kuralların standartlaştırılması talep ediliyordu. (Detsche Welle, Türkçe).

İngiltere: İngiltere’de bugünden itibaren bölgelerin koronavirüs salgınının hızına göre sınıflandırdığı yeni önlem paketi uygulanıyor. Ülkede ayrıca “devre kesici” olarak nitelendirilen, günlük hayatın geçici bir süre -en az 2 hafta – “askıya alınması” tartışıyor. Başbakan Boris Johnson üzerinde de bu yönde baskılar artıyor.

Başbakan Boris Johnson yeni önlem paketinin doğru yaklaşım olduğunu savundu. Ancak hükümetin Bilimsel Danışma Grubu’nun (SAGE) Eylül ayından bu yana “günlük hayatın geçici bir süre askıya alınmasını” tavsiye ettiği ortaya çıktı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, hükümete derhal “devre kesici” önlem planı hazırlaması çağrısı yaptı.

Bilim Kurulu SAGE tarafından hazırlananrapora göre, iki haftalık bir “devre kesici” önlem uygulamasının binlerce hayat kurtarabileceği ve hastaneler üzerindeki yükü çok ciddi şekilde azaltabileceğinin ortaya çıkmasıyla, Boris Johnson hükümetinin bu yöndeki baskılara ne kadar direnebileceği sorgulanmaya başlandı.

Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere dışındaki bölgeler, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya özerk yönetimleri zaten salgına karşı önlem politikalarını kendileri oluşturuyor ve genel olarak İngiltere’den daha katı kurallar uyguluyorlar.

Kuzey İrlanda yönetimi Pazartesi’den itibaren okulların kapanacağını ve Cuma akşamından itibaren pub, bar ve restoranların daha sıkı kurallara tabi olacağını açıkladı.

Galler yönetimi de, “devre kesici” önlemleri ciddi şekilde değerlendiriyor.

Halen İngiltere’nin büyük bölümünde, evden çalışmanın mümkün olan durumlarda teşvik edilmesi, pub ve barların gece 10’da kapanması, evlerde başka hanelerden 6’dan fazla kişinin bir araya gelmemesi, toplu taşımada maske kullanılması gibi kurallar uygulanıyor.

Yeni açıklanan önlemler çerçevesinde yüksek alarm durumu sınıfına alınan Liverpool kentinde ise pub ve barlar kapatılıyor. Manchester ve Lancashire’ın durumunun da değerlendiği anlaşılıyor. (BBC Türkçe).

Fransa: İkinci dalganın yaşandığı Fransa’da, koronavirüs salgınının hızını yavaşlatmak için Paris’in de aralarında olduğu dokuz büyük şehirde sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumartesi gününden geçerli olarak, 4 hafta boyunca saat 21.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu.

Paris’in yanı sıra Toulouse, Montpellier ve Marsilya’nın da aralarında olduğu dokuz şehirde uygulanacak yasak, ülke nüfusunun üçte birini kapsıyor.

Macron yasağı duyurduğu konuşmada, “Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Virüsün yayılmasını frenlememiz gerekiyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, zamanın keyif yapacak zaman olmadığını söyleyerek, virüsün akşam saatlerinde verilen partilerde yayıldığını savundu.

Fransa’da bugün açıklanan veriler, günlük vaka sayısının 22 bini aştığını gösteriyor.

Macron, yasağın uygulandığı saatler arasında sokağa çıkanların bunun için iyi bir mazeret göstermeleri gerektiğini belirterek, bu yasağa uymayanlara 135 euro para cezası kesilebileceğini belirtti.

- Advertisment -