Ana SayfaHaberlerAYM, İletişim Başkanlığı’nın AA üzerindeki denetim yetkisini iptal etti

AYM, İletişim Başkanlığı’nın AA üzerindeki denetim yetkisini iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın “faaliyet” ve “örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerindeki denetim yetkisini “özerklik” ilkesine aykırı bularak iptal etti. Bu, AYM’nin bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesini içerik yönünden Anayasaya aykırı bulduğu ilk kararı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 14 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenen İletişim Başkanlığı’nın yetkileri hakkında bir karar açıkladı.

Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 14. maddesinde Anadolu Ajansı başlığı altında şu düzenleme getirilmişti:

“Başkanlık (İletişim Başkanlığı -Serbestiyet), her yıl kendi bütçesinin Anadolu Ajansı bölümündeki ödeneği aşmamak üzere Anadolu Ajansı ile en çok 5 yıllık sözleşme yapmaya yetkili olup; Anadolu Ajansının faaliyet, bütçe, örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi üzerinde denetime de sahiptir. Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir. Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir.”

CHP, bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ve iptali talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

AYM: “Denetim yetkisi anayasaya aykırı”

Yüksek mahkeme, düzenlemedeki İletişim Başkanlığı’nın AA’nın “faaliyet” ve “Örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerinde “denetim” yapma yetkisini Anayasaya aykırı buldu. Mahkeme, “Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir” şeklindeki ikinci cümle ile “Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir” şeklindeki üçüncü cümlenin de iptaline karar verdi.

“Ajansın tarafsızlığını etkiler”

Kararın gerekçesinde, Anayasanın 133. Maddesindeki devlet tarafından kamu tüzel kişiliği olarak kurulan haber ajanslarının özerk ve yayınlarının tarafsız olduğuna ilişkin düzenlemeye işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

“Kuralın birinci cümlesinde ajansın bütçesinin yanı sıra faaliyeti, örgütlenmesi ve insan kaynakları yönetimi üzerindeki denetimin de merkezi idare tarafından yapılması öngörülmektedir. Ajansın şirket olarak temel amacı, yurt içinde ya da yurt dışındaki olaylarla ilgili doğru, çabuk, tarafsız, çağdaş haber ve fotoğraf, görüntü ve multimedya istihbaratı yaparak bilgiyi basın ve yayın abonelerine ulaştırmaktır. Bu itibarla ajansın faaliyetlerinin yürütmenin içinde yer alan ve Cumhurbaşkanlığına bağlı olan başkanlıkça denetlenmesi, ajansın özerkliğiyle bağdaşmadığı gibi yayınlarının tarafsızlığını da etkileme ihtimalini barındırmaktadır. Öte yandan Ajansın örgütlenmesi ve insan kaynakları yönetimi üzerinde Başkanlığın denetim yetkisine sahip olması da Ajansın kendi faaliyetlerine ilişkin kararları alma ve uygulama konusundaki serbestisini ortadan kaldırdığından Anayasanın 133. Maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kamu tüzel kişilerinden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ilkesiyle bağdaşmamaktadır.”

“Ajansın sahip olduğu özerkliği anlamsız kılmaktadır”

Anayasanın 133. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen haber ajanslarının özerkliğinin, Ajansın kendi yönetim ve örgütlenmesine ilişkin kararları alma ve uygulama konusunda gerekli yetkiyle donatılmış olmasını ve Ajansın dış etkilere karşı korunmasını güvence altına aldığına işaret edilen kararda, “Bu itibarla Ajansın yöneticilerinin atama yollarının her yıl yenilenen sözleşme ile belirlenmesi, Ajansın, Anayasa’nın anılan maddesi gereğince sahip olduğu özerkliği anlamsız kılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: http://ankaragazetecisi.com/

- Advertisment -