Ana SayfaHaberlerBAE, Sedat Peker’in iadesi için resmen başvuran Türkiye’ye bir aydır cevap vermiyor

BAE, Sedat Peker’in iadesi için resmen başvuran Türkiye’ye bir aydır cevap vermiyor

Pazar günü BAE’de kaldığı evden yetkililer tarafından alınıp gün boyu sorgulanan Sedat Peker ile ilgili Türkiye’nin geçtiğimiz ay BAE’den Peker’in iadesini resmen istediği ortaya çıktı. Ama BAE yetkilileri bir aydır Türkiye’ye bu konuda bir cevap vermedi. Alt düzeyde diplomatik ilişkilerin olduğu iki ülke arasında suçluları iade anlaşması bulunmuyor.

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun haberine göre, Türkiye’den yetkililer geçtiğimiz ay BAE’den Peker’in iadesini resmen istedi.

Türkiye’deki mahkemelerin bu yılın başlarında hakkında şantaj ve organize suç örgütü liderliği suçlamalarıyla iki ayrı tutuklama emri çıkarttığı Sedat Peker’in iade talebine BAE’nin henüz bir yanıt vermediği öğrenildi.

Türkiye’nin BAE’deki Interpol’e de iade için başvuruda bulunduğu fakat uluslararası arama kararı olmadığı için ilerleme sağlanamadığı öğrenildi.

Suçluların iadesi antlaşması yok

Türkiye ile BAE arasında bir suçluların iadesi anlaşması olmaması da bu süreci uzatan faktörlerden birisi.

Peker, dün (13 Haziran) Emirlik yetkililerinin onu aynı gün evinden sorgulamak için aldığını söylemiş ve “Benim hakkımda Interpol kararı olmadığı için ülkelerinde misafir olduğumu söylediler” demişti.

Peker ayrıca, Emirlik yetkililerinin kendisine ülkede kalma veya ülkeyi terk etme konusunda özgür olduğunu söylediği sorgulamadan sonra evine döndüğünü ifade etmişti.

Türkiye’nin 2016’daki darbe girişimini desteklemekle suçladığı BAE ile ilişkileri 2013 Mısır darbesinden bu yana kötü. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde. Nisan ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE’li mevkidaşıyla görüşmüş ve ilişkilerin normalleşmesi için bir adım atılmıştı.

Kaynak: https://www.middleeasteye.net/news/turkey-sedat-peker-mobster-extradition-requests-uae

- Advertisment -