Ana SayfaHaberlerDünyaBangladeş’te öğrencilerin liyakat isyanı Şeyh Hasina’nın 16 yıllık iktidarını bitirdi: “İstifa edip...

Bangladeş’te öğrencilerin liyakat isyanı Şeyh Hasina’nın 16 yıllık iktidarını bitirdi: “İstifa edip Finlandiya’ya gitti”

Kamuda partizan kadrolaşmaya karşı başlayan ve 300’den fazla kişinin ölümüne yol açan protestolara daha fazla direnemeyen Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid istifa ederek ülkeden ayrıldı. Şeyh Hasina’nın Finlandiya’ya gittiği iddia ediliyor.

Bangladeş’te 2018’de kaldırılan ve Yüksek Mahkemenin geçen ay yeniden uygulama kararı aldığı, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestolarda 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. 

Bir aydır tepkilere kulak asmayan ülkenin kurucusu olan Avami hareketinin lideri ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid, 2009 yılından bu yana yürüttüğü görevinden bugün istifa etti.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse’in (AFP) başbakana yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Şeyh Hasina’nın başbakanlık konutundan kız kardeşiyle birlikte tahliye edildiği belirtildi.

İstifanın ardından göstericiler güvenlik önlemlerini aşarak Şeyh Hasina’nın başbakanlık konutuna giriş yaptı.

Hindistan TV kanalı News18 ise Hasina’nın istifa ederek ülkeyi terk ettiğini duyururken, “Hasina istifa etti! Ülkeyi terk etmiş ve Finlandiya’ya gitmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

İsyanların giderek şiddetlendiği ülkenin başbakanı Hasina ve kız kardeşinin daha güvenli bir yer bulmak için Ganabhaban Sarayı’ndan ayrıldığını duyuran ajans, Hasina’nın ismi açıklanmayan üst düzey bir danışmanına atıfta bulunarak, “Ülkedeki durum başbakanın istifasını mümkün kılacak kadar ciddi” diye bildirmişti.

- Advertisment -